25 januari t/m 27 april 2008
Boekbandententoonstelling Koppermaandagproject 2008, ‘Lijmen/Het been’

Stichting ‘t Ambachthuys, opleidingsintstituut voor handboekbinders in Den Haag, en Atelier De Ganzenweide, uitgeverij van boeken in losse katernen voor handboekbinders en bibliofielen, organiseren samen een boekbind-evenement onder de titel Koppermaandag. Koppermaandag betreft een oude traditie in de grafische wereld, en valt op de eerste maandag na de dag des Heren, volgend op Driekoningen, voor 2008 was dat 14 januari.

Handboekbinders worden jaarlijks uitgenodigd om voor Koppermaandag katernen te binden tot een fraai boekwerk. Iedereen is welkom tot deelname, er worden geen eisen gesteld aan materiaalkeuze, opleiding of ervaring. Het project heeft als doel het handboekbinden te stimuleren, en kent geen wedstrijdelement Het project heeft mede als doel te inspireren.

Dit jaar is gekozen voor Lijmen/Het Been van de Belgische schrijver Willem Elsschot (1882-1960); in dit boek zijn reproducties opgenomen van de illustraties (lino’s) die de Belgische kunstenaar Henri van Straten (1892-1944) speciaal voor de boeken Lijmen (1923) en Het Been (1938) maakte.

Vijftig boekbinders hebben hun werk ingezonden en beschikbaar gesteld voor expositie in Museum Meermanno; zij geven met deze expositie zicht op enkele bindwijzen, uitvoeringen, en bandontwerpen. Onder deze vijftig zijn zowel beginnende als zeer ervaren boekbinders.

Bij het project waren mede betrokken het Willem Elsschot Genootschap (Kalmthout), Athenaeum-Polak & Van Gennep (Amsterdam), Jan Baes (Kalmthout), Martinus Boutsen (Brussel) en het AMVC-Letterenhuis (Antwerpen). Het project is ondersteund door de Nederlandse Handboekbindersliga.