Honderden verloren gewaande ontwerptekeningen van Marten Toonder gevonden in Museum Meermanno

=Van Marten Toonder en Phiny Dick samen zijn ca. vijfhonderdvijftig originele tekeningen en tien gouaches gevonden in het archief van Uitgeverij Van Goor dat berust in Museum Meermanno. Van deze tekeningen en gouaches is ongeveer de helft van de hand van Marten Toonder. Werk dat tot nu toe als verloren werd beschouwd.

De ontdekking werd gedaan tijdens het onderzoek voor een bescheiden tentoonstelling over Phiny Dick (1912-1990), kinderboekenillustrator en –schrijfster en echtgenote van Marten Toonder, in Museum Meermanno. In de mappen met werk van Phiny Dick in het archief van Uitgeverij Van Goor werden originele gouaches voor o.a. de omslagen voor Olli Fant uit Poppelo uit 1940 en Pom van de Pom-heuvel van Marten Toonder aangetroffen. Van Phiny Dick zelf werden ook diverse originelen gevonden, o.a. gouaches voor de omslagen Miezelientje en Wol, de beer en Pijper, het bosmannetje en de Versjes uit de oude doos die zij samen met haar man Marten illustreerde.

Milou Toonder, kleindochter van Marten Toonder: ‘Ik was al heel blij toen ik vorige week hoorde dat er materiaal van mijn oma Phiny Dick bewaard was gebleven in Museum Meermanno. Maar deze ontdekking van werk van Marten Toonder is natuurlijk ook geweldig!’

Bij het onderzoek was aanwezig Hans Matla van het Nederlands Instituut voor Beeld en Boekillustratie (NIBBI), stripverzamelaar en Toonder-kenner. Hij herkende onmiddellijk het werk van Toonder. Ook herkende hij in tekeningen de hand van zowel Toonder, als Dick. Hier gaat het dus om tekeningen die zij samen hebben gemaakt. Ook zijn er boeken waarvoor zij de tekeningen om en om maakten.

Museum Meermanno werkt samen met Hans Matla om in Meermanno stripboeken onder de aandacht van het publiek te brengen. Hiervoor mag het museum putten uit de grote collectie van het NIBBI. Voorjaar 2013 vindt de eerste striptentoonstelling plaats in Museum Meermanno over de geschiedenis van het Nederlandse beeldverhaal.

Hans Matla, stripverzamelaar en Toonder-kenner en voorzitter NIBBI: ‘Dit is een ongelofelijke ontdekking, en dat in het Toonderjaar. We hebben het niet over één originele tekening, maar over vijfhonderdvijftig! Het prachtige werk is ruim 60 jaar oud en nog helemaal in top staat, fantastisch!’

Het vorig jaar nog met sluiting bedreigde Museum Meermanno herbergt nog vele verborgen schatten. Deze vondst is er een van. Directeur van Museum Meermanno, Maartje de Haan: ‘We hebben zo’n mooie collectie van nationaal en internationaal niveau, we kunnen nog jaren de meest prachtige tentoonstellingen maken en tal van interessante en wetenschappelijke onderzoeken faciliteren.’

De bescheiden souterraintentoonstelling over Phiny Dick, die wordt georganiseerd in het kader van het Toonderjaar, is te zien van 20 mei t/m 16 september 2012 in Museum Meermanno.

Voor meer informatie en foto’s:
Aafke Boerma, pr/marketing, boerma@meermanno.nl
T: 070 3462700 / 06 23637101


Petra Luijkx, medewerker Collectiebeheer Museum Meermanno, en Hans Matla, Toonder-kenner en -verzamelaar en bestuurslid Nederlands Instituut voor Beeld en Boekillustratie (NIBBI) tonen de gevonden tekeningen. Foto: Jelle Hellinga.


Gouache van Marten Toonder bij een verhaal van Phiny Dick


Phiny Dick