Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland

Tentoonstelling van 16 juni t/m 15 september 2013
Museum Meermanno toont in de zomer een overzicht van de militaire boekcultuur in Nederland; van het eerste gedrukte militaire boek in Nederland uit 1473, tot het exemplaar van het Handboek Soldaat van Ridder der Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon.

De tentoonstelling is bedoeld voor een breed publiek en de rijke hoeveelheid aan bijzondere boeken, vaak prachtig geïllustreerd, wordt aangevuld met objecten, zoals uniformen, wapens en schilderijen uit de collectie van het Legermuseum, andere openbare collecties en particulier bezit.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd samen met het Legermuseum, tot voor kort gevestigd in Delft. De aanleiding is de publicatie van het proefschrift Gewapend met kennis van Louis Sloos, conservator Literatuur en bibliothecaris van het Legermuseum.

Naast de boekhistorie wordt in een aparte vitrine ook aandacht besteed aan actuele boeken van veteranen in nauwe samenwerking met de Stichting Nederlandse Veteranendag.

Zaterdag 31 augustus geeft gastconservator Louis Sloos een (gratis) rondleiding door de tentoonstelling. Zie voor meer informatie en aanmelden Rondleiding Gewapend met kennis .

Op 7 september organiseert Meermanno een speciaal programma bij de tentoonstelling tijdens de Haagse Museumnacht. Voor het programma zie: Meermanno goes army!

Veteranen zijn van harte welkom!

Veteranen ontvangen op vertoon van hun pas 25% korting op de entree (aanbieding is geldig t/m 15 september 2013).

Het Legermuseum is momenteel bezig met de verhuizing naar Soesterberg, waar het samen met het Militaire Luchtvaartmuseum het Nationaal Militair Museum gaan vormen. Dit museum wordt gebouwd op de voormalige vliegbasis Soesterberg en gaat in het najaar van 2014 open.