Zoeken in online catalogus

Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
T 070 34 62 700
info@meermanno.nl
www.meermanno.nl

Openingstijden Museum
MA | gesloten
DI t/m ZO | 11:00 - 17:00 uur
Gesloten op feestdagen

Toegangsprijzen


Nieuwe publicatie over de familiearchieven van Museum Meermanno

Een wereld van verzamelaars en geleerden. Gerard en Johan Meerman, Willem van Westreenen en Pieter van Damme en hun archieven door Jos van Heel m.m.v. Gert Floor , Erik Geleijns en Rudi Ekkart.

De familiearchieven in het Haagse Museum Meermanno vormen een minder bekend onderdeel van het negentiende-eeuwse ensemble met zijn incunabelen, handschriften, Egyptische, Griekse en Romeinse oudheden, Romeinse munten, en middeleeuwse schilderijen.

Het archief van stichter Willem baron van Westreenen (1783-1848) biedt een zeldzaam gedetailleerde inkijk in de structuur en wordingsgeschiedenis van zijn verzameling. Het Meerman-archief laat zien hoe Gerard Meerman (1722-1771) als achttiende-eeuwse geleerde te werk ging en hoe zijn zoon Johan (1753-1815) onder Lodewijk Napoleon voor het eerst in Nederland een cultuurpolitiek vormgaf. De briefwisseling van de numismaat Van Damme (1727-1806) geeft een beeld van een internationaal opererende handelaar met een niet geheel smetteloze reputatie.

De uitvoerige beschrijving van deze archieven gaat vergezeld van biografische opstellen over de archiefvormers, bibliografieën van hun geschriften, gedetailleerde toegangen tot de correspondentie en de uitgave van een autobiografische tekst van Johan Meerman.

Uitgeverij Verloren, € 35,-. Te koop in de museumwinkel en de boekhandel.