Zoeken in online catalogus

Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
T 070 34 62 700
info@meermanno.nl
www.meermanno.nl

Openingstijden Museum
MA | gesloten
DI t/m ZO | 11:00 - 17:00 uur
Gesloten op feestdagen

Toegangsprijzen


10x Willem I
Reizende tentoonstelling i.h.k.v. de viering 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Museum Meermanno laat tijdens deze viering een tentoonstelling door Nederland reizen. Veel Nederlanders kennen de geschiedenis van de aanloop en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden niet of nauwelijks. Terwijl dit verhaal en de rol die Willem Fredrik, de latere koning Willem I, daarin speelde voor het ontstaan van het bestaande Nederland zo belangrijk was. Tijdens de samenwerking tussen Museum Meermanno en tekenaar Margreet de Heer voor de tentoonstelling ‘200 jaar Nederlands beeldverhaal’ ontstond het idee om dit relatief onbekende verhaal naar een breed publiek te brengen.

Samen hebben historicus Marc Kleijnen en Margreet de Heer dit deel van de geschiedenis vertaald naar tien thema’s met een bijbehorend beeldverhaal. Ieder thema behandelt een deel van het leven en de gebeurtenissen in het leven van Willem I van zijn geboorte tot aan het moment van zijn troonsafstand. Kleijnen en de Heer hebben grote Nederlandse en Europese gebeurtenissen en ontwikkelingen naadloos laten aansluiten bij het verhaal van Willem I. Het resultaat is een aantrekkelijk beeldverhaal waarin De Heer kleine grappige accenten heeft aangebracht.

De tentoonstelling zal vanaf april 2014 rondreizen door Nederland en verschillende bibliotheken aandoen. De reis eindigt in september als de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden wordt afgesloten in Amsterdam. De eerste tentoonstelling vindt plaats in Perscentrum Nieuwspoort (besloten), waarna het verhuist naar de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag.

Bij de tentoonstelling wordt een magazine gepubliceerd. De tentoonstelling en het magazine zijn mede mogelijk gemaakt door: Fonds 1818 en de J.E. Jurriaanse Stichting.Tekst: Marc Kleijnen
Tekeningen: Margreet de Heer
Inkleuring: Yiri T. Kohl