Het boek van binnen

Museum Meermanno viert het Jaar van het boek met tentoonstelling ‘Het boek van binnen. Een ode aan de makers van het boek door de eeuwen heen’.

Van 20 februari t/m 29 mei

De tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ toont in vogelvlucht de ontwikkeling van het boek: van kleitablet en middeleeuws handschrift tot interactief e-book en 3d-geprinte boekband. De makers van het boek staan hierbij centraal. Zo zien we de middeleeuwse schrijver die in de marge aantekeningen achterlaat voor zijn collega’s, de vroegste drukkers die worstelen met de mogelijkheden van de drukpers en letterontwerpers die streven naar de best leesbare letter.

Internationaal gerenommeerde boekvormgevers Irma Boom en Joost Grootens vertellen over het maken van een bijzonder boek. Ook de ontwikkeling van Printing on Demand en de onmiskenbare trend van vaak jonge ontwerpers om weer mooi gemaakte en bijzondere boeken te maken komen aan bod. Hoe zal het boek er in de toekomst uitzien? Het publiek wordt uitgenodigd hierover na te denken.

Niet alleen boeken
Naast een schat aan bijzondere boeken zijn een model van een achttiende-eeuwse houten drukpers te zien, opengewerkte modellen van middeleeuwse boekbanden, handgeschilderde miniaturen in middeleeuwse handschriften en houtsneden en gravures. De bezoeker ziet ook de materialen en gereedschappen waarmee de boekenmakers werken. Wat is het verschil tussen een vel papier en een vel perkament? Hoe is het om met een ganzenveer te schrijven? Waarom moeten de letters in spiegelbeeld worden gezet om te kunnen drukken? In deze tentoonstelling kun je dat zelf ervaren.

Ieder weekend zelf aan de slag
Iedere zaterdag kunnen bezoekers gratis deelnemen aan de workshop ‘Schrijven als een monnik’ en iedere zondag werkt een echte drukker aan de drukpers en kan het publiek ook zelf iets drukken. Aanvullend wordt een reeks workshops door vakdocenten voor zowel volwassenen als voor kinderen aangeboden, zoals papier scheppen, Turks marmeren, boekbinden, linoleum snijden en perkament maken. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd met ontwerpers Joost Grootens, ontwerpbureau Trapped in suburbia, en boekwetenschappers Sylvia van Zanen en Karin Scheper. Zie www.meermanno.nl voor de agenda met het uitgebreide programma.

-Zaterdag 12 maart: workshops papier maken door Marieke de Hoop
-zaterdag 9 april: workshops boekbinden door Els ter Horst
-zaterdag 23 april: workshops Turks marmeren (ebru) door Yusuf Akkaya
-zaterdag 21 mei: workshops lino type door Henriette Boerendans

Houdt de agenda in de gaten voor meer informatie.Fasciculus temporum. Gedrukt in Utrecht in 1480, met de hand ingekleurd