Zoeken in online catalogus

Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
T 070 34 62 700
info@meermanno.nl
www.meermanno.nl

Openingstijden Museum
MA | gesloten
DI t/m ZO | 11:00 - 17:00 uur
Gesloten op feestdagen

Toegangsprijzen


Het boek van binnen

Vanaf 20 februari

Museum Meermanno | Huis van het boek doet mee aan het Jaar van het Boek 2016 (www>www.2016jaarvanhetboek.nl) met de tentoonstelling ‘Het boek van binnen’.

Het museum toont in vogelvlucht de ontwikkeling van het boek: van kleitablet en papyrusrol tot aan de meest moderne, multimediale boeken. In de tentoonstelling staan de makers van het boek centraal. Zo zien we de middeleeuwse schrijver die in de marge persoonlijke notities achterlaat, de vroegste drukkers die de techniek van de drukpers onder de knie proberen te krijgen en letterontwerpers die streven naar de best leesbare letter.

Wie speelden en spelen een rol in het boekenvak?
De vorm van het boek veranderde merkwaardigerwijs in de loop van de eeuwen vrijwel niet, al waren er vele maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe technieken. Wat veranderde is het maak-proces: alles ging tot ca 1450 vanzelfsprekend met de hand. Als de lezer bijvoorbeeld rond het jaar 1400 een boek wilde bezitten, schreef een kopiïst de tekst voor hem of haar op papier of perkament. Als de tekst klaar was, kon deze nog worden versierd met gekleurde hoofdletters en miniaturen. Daarna zette een boekbinder er een band omheen: zo kreeg de koper een uniek exemplaar van de tekst die hij had besteld.

Na de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450 veranderde dit: van de drukpers kwamen grotere oplagen identieke boeken, die bovendien goedkoper werden voor de lezer. Wat bleef, was dat de koper het boek moest laten binden, in elk geval tot de negentiende eeuw, toen het boekbinden ook machinaal gedaan werd. In de afgelopen eeuw heeft de paperback zijn intrede gedaan, een snel en goedkoop gemaakt boek met een slappe kaft, dat door een breed publiek kan worden gekocht en gelezen. En inmiddels is het elektronische boek bereikbaar voor bijna iedereen: betekent dit wellicht dat het papieren boek in de toekomst zal verdwijnen?

Boekmakersroute
Aan de hand van een speciale boekmakersroute ziet de bezoeker niet alleen boeken, maar ook de materialen en gereedschappen waarmee deze boekenmakers werken. Wat is het verschil tussen een vel papier en een vel perkament? Hoe is het om met een ganzenveer te schrijven? Waarom moeten de letters in spiegelbeeld worden gezet om te kunnen drukken? In deze tentoonstelling kun je dat zelf ervaren.

Niet alleen boeken
In de tentoonstelling is naast een schat aan bijzondere boeken uit de collectie van het museum een model van een achttiende-eeuwse houten drukpers te zien uit de collectie van Museum Enschedé en zijn er opengewerkte modellen van middeleeuwse boekbanden te zien uit de Koninklijke Bibliotheek. Illustratietechnieken komen ook aan bod: van handgeschilderde miniaturen in middeleeuwse handschriften via houtsneden en gravures tot aan de lithografie en de fotografische technieken die vanaf de negentiende eeuw gebruikt worden.

Het boek nu en in de toekomst
In de laatste zaal besteedt het museum aandacht aan de meest recente ontwikkelingen zoals printing on demand, e-books, en tevens de onmiskenbare trend van vaak jonge ontwerpers om weer mooi gemaakte en bijzondere boeken te maken. Hoe zal het boek er in de toekomst uitzien? Blijft het papieren boek bestaan? Het publiek wordt uitgenodigd om hierover een statement te maken.
Workshopreeks Boek maken
Bij de tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ organiseert Meermanno verschillende boek gerelateerde workshops voor zowel kinderen als volwassenen.

-Zaterdag 12 maart: workshops papier maken door Marieke de Hoop
-zaterdag 9 april: workshops boekbinden door Els ter Horst
-zaterdag 23 april: workshops Turks marmeren (ebru) door Yusuf Akkaya
-zaterdag 21 mei: workshops lino type door Henriette Boerendans

Houdt de agenda in de gaten voor meer informatie.Fasciculus temporum. Gedrukt in Utrecht in 1480, met de hand ingekleurd


Van Royen aan het werk, 1929