Zoeken in online catalogus

Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
T 070 34 62 700
info@meermanno.nl
www.meermanno.nl

Openingstijden Museum
MA | gesloten
DI t/m ZO | 11:00 - 17:00 uur
Gesloten op feestdagen.

Voor actuele informatie: www.meermanno.nl Toegangsprijzen


Vogels
Duizend jaar vogels in honderden boeken

Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno tonen bijzondere vogelboeken
Van 29 augustus 2014 t/m 4 januari 2015 organiseren de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno een grote tentoonstelling over vogels in boeken. De tentoonstelling vindt plaats in Museum Meermanno te Den Haag.

Tentoonstelling
In zes grote zalen in het monumentale pand van Museum Meermanno zullen bijzondere, zeldzame vogelboeken te zien zijn uit tien eeuwen boekgeschiedenis. De boeken zijn afkomstig uit de rijke collecties van de KB en Museum Meermanno. De tentoonstelling geeft een breed beeld van de vogel als onderwerp van boeken, illustraties en bandversieringen. Vanaf een tiende-eeuws geïllustreerd middeleeuws manuscript, via prachtige zeventiende-eeuwse wetenschappelijke uitgaven tot en met boeken over valkerij, hobbyvogels en vogels in letterkunde en gedichten. Ook zijn er kookboeken over smakelijk gevogelte te zien en merkwaardige boeken over allerlei aspecten van de vogel: EHBO voor vogels, sport met vogels en reisboeken naar vogelkolonies.

Alle soorten komen aan bod: Nederlandse vogels van kip tot koolmees, exotische varianten van flamingo tot pinguïn, maar ook bijbelse vogels en mythologische vliegende dieren.

Topstukken
De volgende topstukken zijn onder meer te zien: Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant (rond 1350), Ornithologia van Ulisse Aldrovandi (rond 1600) en Chassidische legenden van Hendrik Nicolaas Werkman (1943-1944). Het indrukwekkende boek Nederlandsche vogelen van Nozemann en Sepp (1770-1829) verschijnt in oktober 2014 in facsimile bij Uitgeverij Lannoo (www.nederlandschevogelen.nl). Het origineel in vijf delen waarvan de productie destijds 59 jaar in beslag nam, neemt een belangrijke plaats in op de tentoonstelling.

Naast de grote tentoonstelling op de begane grond zijn er in het souterrain een tentoonstelling over Donald Duck en op de tweede verdieping tentoonstellingen over kinderboeken en miniboekjes met en over vogels te zien. Ook worden er vele activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Satelliettentoonstelling in Dordrecht
Niet alleen Museum Meermanno in Den Haag staat in het teken van vogels, ook Museum het Dordts Patriciërshuis in Dordrecht ziet ze vliegen dit najaar! Het museum aan de Maas organiseert een tentoonstelling met foto’s van twee fotografen van Vogelbescherming Nederland: Lars Soerink en Luc Hoogenstein. Zij hebben de afgelopen jaren veel bijzondere foto’s weten te maken.