Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Basisonderwijs


BASISONDERWIJS


Foute boeken?

Educatief programma voor groep 7 en 8 basisonderwijs

Wanneer is een boek ‘fout’ en wanneer zou het verboden moeten worden? Sommige boeken die vroeger algemeen geaccepteerd waren, vinden we nu echt niet meer kunnen: vrolijke kinderboeken over domme negertjes of bijvoorbeeld Bouquetreeks-romannetjes waarbij de vrouw smachtend wacht op de prins op het witte paard. En wat te denken van beroepenboekjes uit de jaren ‘50? De jongens konden zelfs als astronaut naar de maan terwijl de meisjes niet verder kwamen dan het aanrecht.

Deze ‘foute’ boeken raken verrassend actuele thema’s, zoals vrijheid van meningsuiting, racisme, seksisme en pesten. Over deze onderwerpen hebben kinderen ook een mening. In het educatieve programma ‘Foute boeken?’ leiden we de leerlingen op een prikkelende manier op hun niveau door de tentoonstelling. We eindigen met een vrolijke quiz waarin ze worden uitgedaagd hun mening te geven over deze lastige onderwerpen. Of is het misschien minder ingewikkeld dan volwassenen denken?

facebook.png

Dit educatieve programma is ontwikkeld voor de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ die van 20 oktober 2019 t/m 1 maart 2020 te zien is in Huis van het boek | Museum Meermanno.

Het programma sluit aan bij het onderwerp burgerschap en kan eventueel gecombineerd worden met een workshop in het scriptorium of de drukkerij. (www.huisvanhetboek.nl)

Duur: 90 minuten

kosten: 4 euro per leerling

reserveren en vragen stellen kan via reserveringen@meermanno.nl


Voor alle klassen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs heeft Museum Meermanno een educatief programma. Daarnaast zijn er voor het basisonderwijs ook programma’s die alleen worden aangeboden via de Cultuurschakel of via het Cultuurmenu


SCRIPTORIUM (GROEP 5 T/M 8)

Hoe werd een middeleeuws handgeschreven boek gemaakt? Wie schreven die boeken? En wat is perkament? Hoe schrijf je met een ganzenveer? Allemaal vragen die in het scriptoriumprogramma aan bod komen. De leerlingen krijgen op een heldere manier uitleg over de wereld van het handgeschreven middeleeuwse boek. Ook mogen zij zelf gehuld in monnikspij met een ganzenveer schrijven in ons sfeervolle scriptorium. 


DRUKKERIJ (GROEP 3 T/M 8)

Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Dit betekende een enorme vooruitgang in de verspreiding van kennis. Na eeuwenlang boeken te hebben overgeschreven, kon er nu gedrukt worden. Hoe ging dat in zijn werk? Hoe zien die loden letters eruit? In de drukkerij van Meermanno gaan kinderen zelf aan de slag met drukletters. Ze kunnen hun eigen drukwerk mee naar huis nemen. Het niveau wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen: groep 3 t/m 5 maken een letterposter met grote houten drukletters en groep 6 t/m 8 maken een afdruk op een echte oude drukpers.


PAPIER SCHEPPEN (GROEP 3 T/M 8)

In Museum Meermanno is er aandacht voor alle aspecten van het boek. Van het schrijven, het drukken, de vormgeving tot aan het papier.
In het programma ’Papier scheppen’ mogen kinderen zelf hun eigen papier maken. Er komt nog heel wat bij kijken voordat het zelfgemaakte papier in handen is; snippers, bloemetjes, stofjes, veren en draadjes, van alles kan er in verwerkt worden. Op school kan er desgewenst nog verder mee gewerkt worden: maak van alle blaadjes samen bijvoorbeeld een mooi boek, of stempel er gedichten op.


POP UP! ZELF EEN POP UP BOEKJE MAKEN (GROEP 3 T/M 8)

Niet schrikken, uit dit boek springt iets op je af! Wat dat is mag je zelf weten. In Meermanno kan je een boek maken van één bladzijde waarin van alles gebeurt en op je af komt. De illustrator, schrijver en vormgever ben je natuurlijk zelf.
Na het bekijken van grappige, spannende, rare, fascinerende en vooral hele mooie bewegende en pop-up boeken ga je natuurlijk ook zelf aan de slag!


DUUR

De programma’s duren allemaal 120 minuten.

AANTAL

Maximaal 20 leerlingen (bij meer dan 20 leerlingen worden het twee groepen). 

KOSTEN

€ 4,00 per leerling met een minimum bedrag van € 50,-.

BEGELEIDING

Per groep minimaal twee begeleiders.

RESERVEREN

Als u een schoolprogramma wilt reserveren of meer informatie wilt, kunt u telefonisch contact opnemen met 070-3462700 (Winnifred Dijkstra) of een mail sturen naar reserveringen@meermanno.nl.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------