Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Boek van binnen

< Terug naar tentoonstellingsarchief

Het boek van binnen

Tentoonstelling van 20 februari t/m 29 mei 2016

Museum Meermanno viert het Jaar van het boek met tentoonstelling ‘Het boek van binnen. Een ode aan de makers van het boek door de eeuwen heen’.

De tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ toont in vogelvlucht de ontwikkeling van het boek: van kleitablet en middeleeuws handschrift tot interactief e-book en 3d-geprinte boekband. De makers van het boek staan hierbij centraal. Zo zien we de middeleeuwse schrijver die in de marge aantekeningen achterlaat voor zijn collega’s, de vroegste drukkers die worstelen met de mogelijkheden van de drukpers en letterontwerpers die streven naar de best leesbare letter. 

Internationaal gerenommeerde boekvormgevers Irma Boom en Joost Grootens vertellen over het maken van een bijzonder boek. Ook de ontwikkeling van Printing on Demand en de onmiskenbare trend van vaak jonge ontwerpers om weer mooi gemaakte en bijzondere boeken te maken komen aan bod. Hoe zal het boek er in de toekomst uitzien? Het publiek wordt uitgenodigd hierover na te denken. 

Niet alleen boeken

Letterzetmachine[1].png

Naast een schat aan bijzondere boeken zijn een model van een achttiende-eeuwse houten drukpers te zien, opengewerkte modellen van middeleeuwse boekbanden, handgeschilderde miniaturen in middeleeuwse handschriften en houtsneden en gravures. De bezoeker ziet ook de materialen en gereedschappen waarmee de boekenmakers werken. Wat is het verschil tussen een vel papier en een vel perkament? Hoe is het om met een ganzenveer te schrijven? Waarom moeten de letters in spiegelbeeld worden gezet om te kunnen drukken? In deze tentoonstelling kun je dat zelf ervaren. 

Ieder weekend zelf aan de slag

Iedere zaterdag kunnen bezoekers gratis deelnemen aan de workshop ‘Schrijven als een monnik’ en iedere zondag werkt een echte drukker aan de drukpers en kan het publiek ook zelf iets drukken. Aanvullend wordt een reeks workshops door vakdocenten voor zowel volwassenen als voor kinderen aangeboden, zoals papier scheppen, Turks marmeren, boekbinden, linoleum snijden en perkament maken. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd met ontwerpers Joost Grootens, ontwerpbureau Trapped in suburbia, en boekwetenschappers Sylvia van Zanen en Karin Scheper. 


-Zaterdag 12 maart: workshops papier maken door Marieke de Hoop
-zaterdag 9 april: workshops boekbinden door Els ter Horst
-zaterdag 23 april: workshops Turks marmeren (ebru) door Yusuf Akkaya
-zaterdag 21 mei: workshops lino type door Henriette Boerendans

Fasciculus temporum. &nbsp;Gedrukt in Utrecht in 1480, met de hand ingekleurd

Fasciculus temporum. Gedrukt in Utrecht in 1480, met de hand ingekleurd


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------