Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Net geen miniatuurbijbel


BOEK VAN DE MAAND


MMW_10_E_34_01 (2).jpg

Net geen miniatuurbijbel

Vanaf 3 oktober is in Museum Meermanno de tentoonstelling ‘Xtra Small. Miniatuurboekjes in Museum Meermanno’ te bewonderen. Samen met collega Rickey Tax zocht ik de afgelopen weken de mooiste en meest bijzondere kleine boekjes uit onze collectie bij elkaar. Die boekjes hebben als gemene deler dat ze niet hoger zijn dan drie inch (76 mm), de zogenaamde Bondy-richtlijn. Die is genoemd naar de Brit Louis Bondy, die in 1981 een standaardwerk schreef over miniatuurboekjes. Omdat zo’n regel iets is waarover je gemakkelijk ruzie kunt maken, hanteren de Library of Congress in Washington en een paar andere dissidenten een bovengrens van 10 cm. In Meermanno houden we voor deze tentoonstelling vast aan die drie inch.

Maar daar wilde ik het niet over hebben. Het vervelende van het maken van een selectie is dat er een heleboel moois afvalt dat je ook graag had willen laten zien. Omdat twintig boekjes met de werken van Cicero wel erg veel is, of omdat een boekje eigenlijk in een te slechte staat is om te exposeren – al kunt u het dan natuurlijk altijd adopteren via onze actie ‘Boek zoekt vrouw, man en bedrijf’. Maar van de kleinste van onze Parijse bijbels vond ik het wel echt jammer. Die was namelijk te groot.

Het Museum heeft vijf van die bijbels. Het zijn kleine boeken – dit exemplaar is 114 mm hoog – uit de dertiende eeuw of vroege veertiende eeuw. Dat neemt niet weg dat ze net zo zijn vormgegeven als hun grote broers: de tekst in twee kolommen, met versierde initialen en (soms) miniaturen. Ze zijn geschreven op flinterdun perkament. De (Latijnse) bijbeltekst is een ‘gecorrigeerde’ versie van Hieronymus’ vertaling uit ca. 400, die in de dertiende eeuw door Dominicaanse monniken in Parijs werd gemaakt. Vandaar de naam van dit type boek, waarvan overigens ook grote exemplaren bestaan.

De andere Parijse bijbels in de museumcollectie zijn groter, al is de grootste met 170 mm nog altijd bescheiden te noemen. Hoewel: bijna alle middeleeuwse handschriften zijn minstens een keer herbonden, waarbij alle buitenmarges zijn afgesneden. Oorspronkelijk zijn ze dus allemaal (iets) groter geweest.

Tekst: Erik Geleijns – Museum Meermanno


MMW 10 E 34, f. 103vKOPIE.jpg

In deze online rubriek wordt elke maand een boek uitgelicht uit de collectie van Museum Meermanno. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Het boek van de maand verschijnt op de derde dinsdag van de maand op de website van Museum Meermanno. Het project is een samenwerking met Historiek, die de rubriek ’Museum Meermanno Boek van de maand elke maand’ publiceert op de website Historiek.net.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------