Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Republieken in de kast


BOEK VAN DE MAAND


Foto G. Betlem

Foto G. Betlem

Die Ballade von Reading Gaol, 1961

Op 3 februari 1961 kreeg Abraham Horodisch, antiquaar en uitgever te Amsterdam, van zijn echtgenote Alice Horodisch-Garnmann, een bijzonder verjaardagscadeau. Het was een kleine leporello met op de band slechts de aanduiding C33. Onder dit pseudoniem werd in 1898 bij Leonard Smithers in Londen de Ballad of Reading Gaol gepubliceerd. Pas vanaf de 7e druk van 1899 werd algemeen bekend dat Oscar Wilde de auteur van dit gedicht was.

Wilde verbleef van 23 november 1895 tot 18 mei 1897 in Reading in de derde cel op de derde verdieping van afdeling C: C.3.3. Na zijn vrijlating uit de gevangenis van Reading schreef Wilde dit lange gedicht, deels als een aanklacht tegen de doodstraf. Het gedicht werd opgedragen aan Charles Thomas Wooldridge, die tijdens de gevangenschap van Wilde in Reading werd opgehangen.

Het boekje uit 1961 is een unica, waarvoor Alice, die o.m. werkzaam was als boekillustrator en reclametekenaar, de tekst van Wilde in het Duits vertaalde, kalligrafeerde en van illustraties voorzag. In hetzelfde jaar 1961 werden negen bladzijden uit dit originele werk gereproduceerd in een gelimiteerde editie. Het handschrift zelf maakt deel uit van een verzameling miniatuurboekjes die Alice jaarlijks voor de verjaardag van haar man maakte. Deze traditie begon in 1943, in het vluchtelingenkamp Sumiswald in Zwitserland, waar het echtpaar verbleef na twee keer de nazi’s te zijn ontvlucht, in 1933 uit Berlijn en in 1942 uit Amsterdam. Tot en met 1984 maakte Alice in totaal 59 verjaardagsboekjes (in een aantal jaren maakte ze er twee of zelfs drie). Het gedicht van Wilde had kennelijk een grote betekenis voor Abraham Horodisch. Vanaf de vroege jaren 20 verzamelde hij uitgaven van de tekst en wist uiteindelijk ca. 150 verschillende edities bij elkaar te brengen, met o.m. uitgaven in het Zweeds, Hongaars, Russisch, Japans en Hebreeuws. Hierbij natuurlijk ook twee exemplaren van de eerste editie, éen van de 800 op handgeschept, en éen van de dertig op ‘Japanese vellum’. Deze laatste bevatte zelfs nog een half briefje in het handschrift van Wilde zelf.

Het echtpaar Horodisch bracht nog een aantal andere boekverzamelingen bij elkaar, waaronder een belangrijke verzameling oude miniatuurboeken en een verzameling ABC-boeken. Deze collecties werden, met de Reading Gaol-collectie én de verjaardagsboekjes, aan Museum Meermanno geschonken. Die Ballade von Reading Gaol, waarin twee passies van Abraham Horodisch zijn verenigd, is straks ongetwijfeld te zien in de tentoonstelling rond miniatuurboeken, die op 1 oktober a.s. in Museum Meermanno opent.

Die Ballade von Reading Goal / Oscar Wilde ; nachgedichtet, kalligrafiert und illustriert von Alice Horodisch-Garman. - Amsterdam : Alice Horodisch-Garman, 1961.

Tekst: Rickey Tax – Museum Meermanno


Oscar Wilde (1854- 1900)

Oscar Wilde (1854- 1900)

In deze online rubriek wordt elke maand een boek uitgelicht uit de collectie van Museum Meermanno. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Het boek van de maand verschijnt op de derde dinsdag van de maand op de website van Museum Meermanno. Het project is een samenwerking met Historiek, die de rubriek ’Museum Meermanno Boek van de maand elke maand’ publiceert op de website Historiek.net.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------