Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Cultuurschakel


CULTUURSCHAKEL


Via de Cultuurschakel kunnen Haagse scholen diverse culturele programma’s boeken voor hun klassen. Museum Meermanno biedt zes verschillende programma’s aan voor alle niveaus binnen het basisonderwijs.

Heeft u belangstelling voor de Cultuurschakel? Kijk dan bij www.cultuurschakel.nl voor meer informatie.


DROOMSTAD DRUKKEN (GROEP 5 T/M 8)

De mooiste stad maak je samen! Door middel van een linoleumsnede maakt elke leerling zijn eigen huisje. Ieder is voor zichzelf bezig, maar ze moeten ook samenwerken als van alle individuele huisjes een grote stad wordt gemaakt. In deze les leren de leerlingen meer over grafische technieken en komen ook nog in een historisch huis in Den Haag waar uiteraard ook meer over verteld wordt.


KOFFERS VOL HERINNERINGEN (GROEP 3 T/M 6)

Iedereen verzamelt wel iets. Schelpen, stenen, voetbalkaartjes of geld. Maar wat als je iets wilt verzamelen dat alleen in je hoofd zit? Mooie verhalen, goede ideeën of herinneringen aan je oma? In het programma Koffers vol herinneringen komen de leerlingen allerlei soorten verzamelingen tegen. Koffers vol met vreemde voorwerpen wachten erop om onderzocht te worden. Ook de bijzondere verzamelingen van het museum worden bekeken. Ook is er aandacht voor de verzamelingen van de kinderen en wordt er een speciaal doosje gemaakt voor hun eigen verzameling.


LETTERFEESTJE (GROEP 1 T/M 4)

Kom je ook een letterfeestje bouwen in Museum Meermanno? Met letters kun je nog veel meer doen dan woorden maken, je kunt ze een feestje laten vieren op papier! In het programma Letterfeestje gaan de kinderen in de drukkerij van het museum een vrolijke letterposter stempelen met grote houten drukletters. Met slingers en confetti! Er zijn wel een paar letters kwijtgeraakt, die nog gezocht moeten worden in het museum. We gaan ook buiten zoeken in de letterspeeltuin van het museum, daar liggen er nog een heleboel!

47230-ik-zou-je-het-liefste-in-een-doosje-willen-doen.jpg

PAPIER SCHEPPEN (GROEP 3 T/M 6)

In Museum Meermanno draait alles om boeken. En waar zouden boeken zijn zonder papier? In het programma Papierscheppen leren de leerlingen waar papier vandaan komt en mogen ze zelf hun eigen vel papier scheppen. Natuurlijk moet het papier wel mooi versierd worden met snippertjes, bloemetjes en draadjes. Zo wordt je papier echt persoonlijk! Na afloop van de workshop wordt er nog een speelse speurtocht gedaan door het museum waarbij de leerlingen niet alleen papier, maar ook perkament en papyrus leren kennen.


POP UP! (GROEP 5 T/M 8)

Museum Meermanno zit vol met allerlei soorten boeken: je komt de kleinste, mooiste, grootste, oudste en vreemdste boeken tegen. Een heel bijzondere boekvorm is het pop-up boek. Als je hem opent springt er iets naar voren! Een pop-up boek lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk niet zo moeilijk om te maken. Je moet vooral een goed idee voor een verhaal hebben. Bij het programma 'Pop-up' leren we je hoe de techniek van pop-up werkt en daarna mag je zelf aan de slag. Na de workshop worden ook nog de vreemde boekvormen in het museum bekeken.


SCHRIJVEN ALS EEN MONNIK (GROEP 5 T/M 8)

Voordat in de 15e eeuw de boekdrukkunst werd uitgevonden werden boeken voornamelijk geschreven door monniken in kloosters. Maar hoe deden ze dat? De computer, drukpers en zelfs de pen waren nog niet uitgevonden! In de les Schrijven als een monnik gaan kinderen zelf leren kalligraferen met een ganzenveer in het middeleeuwse scriptorium van Museum Meermanno. Een echte monnikspij mag niet ontbreken! Na de workshop worden de echte handschriften op speelse wijze bekeken in het museum. De waardering is veel groter nu ze het zelf hebben uitgeprobeerd!


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------