Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins

Tentoonstelling ‘De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins’

Huis van het boek presenteert t/m 3 maart 2019 een grote tentoonstelling over Quentin Blake, de illustrator van De GVR, Matilda en Sjakie.

Vanaf zaterdag 6 oktober kan het Nederlandse publiek het oeuvre van de wereldberoemde illustrator Quentin Blake bewonderen. Quentin Blake geeft in deze tentoonstelling de bezoeker een kijkje in zijn hoofd: hij legt stap voor stap uit hoe hij op basis van een tekst illustraties maakt. Blake vertelt dit aan de hand van meer dan 150 originele tekeningen, foto’s, illustraties, miniaturen en zetwerk. Quentin Blake werkt(e) samen met bekende auteurs onder wie natuurlijk Roald Dahl maar, ook John Yeoman, Michael Rosen en David Walliams. Ook illustreerde hij klassiekers van Charles Dickens, La Fontaine en het laatste boek van Beatrix Potter. Op verschillende plekken kunnen de bezoekers, jong en oud, zelf aan de slag om een illustratie te maken of een boekomslag te ontwerpen. De tentoonstelling is zowel voor kinderen als voor volwassenen en is te zien t/m 3 maart 2019 in Huis van het boek | Museum Meermanno.

Copyright Quentin Blake, Matilda uit ‘Matilda’ van Roald Dahl (1988) © Sir Quentin Blake

Copyright Quentin Blake, Matilda uit ‘Matilda’ van Roald Dahl (1988) © Sir Quentin Blake

Quentin Blake

Quentin Blake (16 december 1932) debuteerde al op 16-jarige leeftijd in het Engelse striptijdschrift Punch. Sinds 1960 illustreerde hij (kinder)boeken die hij in nauwe samenwerking met talloze auteurs heeft gemaakt. Hij illustreerde verschillende klassiekers, zoals A Christmas Carol en schreef ook zelf boeken (o.a. Patrick over een man met een magische viool die dingen van kleur en vorm kan veranderen. De stijl van Blake heeft ook diverse Nederlandse illustratoren geïnspireerd, onder wie Annemarie van Haeringen, Marit Tornqvist en Annet Schaap. Quentin Blake heeft talloze prijzen en onderscheidingen gewonnen.

Roald Dahl

De samenwerking met Roald Dahl begon met de illustraties van De Reuzenkrokodil in 1978. De twee werkten samen tot Dahls overlijden in 1990. Na diens dood illustreerde Blake o.a. Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De heksen, De Grote Vriendelijke Reus en als laatste Heintje en de Minpins. Boeken die door kinderen over de hele wereld in hun hart zijn gesloten. De tekeningen van Blake zijn volgens Dahl de eigenlijke reden achter het immense succes van de boeken, hij zei daarover: ‘Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, Bulstronk, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht.’ 

Randprogrammering en buiten het museum

Behalve vele doe-activiteiten in de tentoonstelling organiseert het museum ook verschillende workshops en lezingen. In diverse bibliotheken in heel Nederland zijn gedurende 1,5 jaar Quentin Blake-presentaties te zien.

Quentin Blake in zijn studio © Linda Kitson, 2010

Quentin Blake in zijn studio © Linda Kitson, 2010

Professor Dupont in de keuken, uit 'Cockatoos' van Quentin Blake (Jonathan Cape) © Quentin Blake, 1992

Professor Dupont in de keuken, uit 'Cockatoos' van Quentin Blake (Jonathan Cape) © Quentin Blake, 1992

Billy rent weg voor de rook van Spittler, uit 'Billy and the Minpins' van Roald Dahl (Penguin) © Quentin Blake, 2017

Billy rent weg voor de rook van Spittler, uit 'Billy and the Minpins' van Roald Dahl (Penguin) © Quentin Blake, 2017

Oom Decimus op zijn autoped, uit 'Het fantastische Fosko familiecircus' van John Yeoman (Anderson Press) © Quentin Blake, 2013

Oom Decimus op zijn autoped, uit 'Het fantastische Fosko familiecircus' van John Yeoman (Anderson Press) © Quentin Blake, 2013

House of Illustration, Londen

HOI logo.png

Voor deze tentoonstelling werken Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek intensief samen met House of Illustration (HoI). HoI, opgericht in 2002, is de enige openbare instelling in Groot-Brittannië die zich uitsluitend richt op illustraties- en grafische kunst. Naast de hiervoor beschreven publieke functie is de instelling sinds 2003 ook de primaire beheerder van het archief van Quentin Blake.

Huis van het boek, is het gezamenlijk initiatief van de KB. Nationale bibliotheek van Nederland en Museum Meermanno.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------