Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Dickens, ‘A Christmas Carol’

DICKENS, ‘A CHRISTMAS CAROL’

Charles Dickens,  A Christmas Carol , 2004 [MI 332]

Charles Dickens, A Christmas Carol, 2004 [MI 332]

Het is een van de bekendste boeken uit de Britse literatuur: A Christmas Carol van Charles Dickens. Een paar dagen voor Kerstmis in 1843 verscheen de eerste oplage van zesduizend exemplaren die binnen een week was uitverkocht. Sindsdien zijn er talloze edities van dit boek gepubliceerd, maar slechts één is er gebonden in donkerbruin palingleer en niet groter dan een vingerkootje.

Dit miniatuurboekje, dat vanzelfsprekend slechts een fragment van Dickens’ tekst bevat, verscheen in 2004 bij uitgeverij Miniatuur Boekbinden van Tine Krijnen in een oplage van 150 exemplaren. Het telt negen, als een harmonica gevouwen pagina’s met opspringende en bewegende figuren. De tekst, gedrukt in lettergrootte 0,5, is leesbaar met een vergrootglas, en de sluiting aan de voorzijde van het bandje bestaat volgens de uitgever uit een stukje ‘gerecycled ivoor’.

Het Museum Meermanno bezit ruim zeshonderd miniatuurboekjes, waaronder meer dan vijftig uit de 17de en 18de eeuw en enkele tientallen uit de 19de eeuw. De kern van de collectie – ruim 170 boekjes – is afkomstig uit de verzameling van Abraham en Alice Horodisch – bekende namen op dit gebied. Abraham Horodisch was antiquaar in Amsterdam. Sinds 1943 maakte Alice ieder jaar een uniek miniatuurboekje voor zijn verjaardag. Zij ging hiermee door tot haar dood in 1984. Ook al die boekjes, veertig in totaal, zijn aanwezig in het Meermanno.

Het oudste miniboekje in de Meermanno-collectie dateert van 1521 en komt uit Venetië. Een ander topstuk is Bloemhofje van C. van Lange, dat in 1673 te Middelburg werd gedrukt. Twee eeuwen lang stond dit bekend als het kleinste boekje ter wereld. Het is niet groter dan een vingernagel, telt 24 bedrukte pagina’s, is gebonden in verguld rood marokijn en voorzien van een filigreingouden slotje.

Het Meermanno bezit behalve een exemplaar van A Christmas Carol, ook een proefpagina van dat boekje, dat niet alleen een miniatuurboek, maar bovendien een pop-up-boek is.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------