Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Dignidad

Dignidad. Kunstenaarsboeken van Maria Veronica San Martin

21 september 2019 t/m 5 januari 2020

Campagnebeeld.jpg

Kunstenaarsboeken, een installatie en een performance. Dit werk van de veelzijdige Chileense kunstenares María Verónica San Martín (1981) vormt de tentoonstelling ‘Dignidad’. Uit haar werk spreekt een grote betrokkenheid bij het recente verleden van haar geboorteland Chili. De jaren van de Pinochet-dictatuur (1973-1990), en de doorwerking daarvan in het heden, spelen een hoofdrol.

San Martins aangrijpende kunstenaarsboeken zijn opgenomen in toonaangevende collecties van onder andere Metropolitan Museum of Art in New York, Centre Pompidou in Parijs en Museum of Memory and Human Rights in Santiago, Chili. De tentoonstelling in Huis van het boek | Museum Meermanno is haar eerste in Europa.

07. In their Memory. Human Rights Violation in Chile_performance.jpg

Boeken als monumenten

Maria Veronica San Martin is een vertegenwoordiger van de huidige generatie boekkunstenaars, bij wie thematiek en de technisch hoogstaande uitvoering nauw verweven zijn. Zij ziet haar (boek)kunst als een instrument voor sociale verandering. Achter de indrukwekkende façaden van een gebouw of de majestueuze bergen van de Andes in de boeken In their memory en Memory and landscape gaan de folterpraktijken en de portretten van de slachtoffers schuil. Haar boeken maken de geschiedenis en de slachtoffers opnieuw zichtbaar. Boeken als monumenten.

Dignidad

Naast de boeken is een film van de performance Dignidad te zien. Daarin komen beeldhouwkunst, geluid, performance, teksten, archiefmateriaal en pas ontdekte originele opnamen rond de enclave Colonia Dignidad samen. Dit onderzoek onthulde telefoongesprekken tussen medewerkers van de inlichtingendiensten van het Pinochet-regime (1973-1990) en nazi-agenten die na de Tweede Wereldoorlog naar Chili waren gevlucht. San Martín brengt met ‘Dignidad’ aan het licht wat er gebeurde in Colonia Dignidad. In deze kolonie vonden misdaden tegen minderjarigen en tegenstanders van de Chileense dictatuur plaats.

De installatie Dignidad is een samenwerkingsproject met het Nationaal Archief van Chili, the Association of Memory and Human Rights on Colonia Dignidad en de advocaat Winfried Hempel.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------