Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Copy of Druk In Den Haag

Tentoonstelling ‘Druk in Den Haag. 500 jaar boeken in 30 verhalen'

13 juli t/m 23 september 2018

Naamloos.png

Zomertentoonstelling ‘Druk in Den Haag. 500 jaar boeken in 30 verhalen’ van 13 juli t/m 23 september 2018 in Huis van het boek | Museum Meermanno te Den Haag. 

500 jaar boekhistorie in Den Haag

Op 4 september 1518 werd voor het eerst een boek gedrukt in Den Haag: Die wandelinghe der bloemen. Daarvan is maar één exemplaar bewaard gebleven. Over dat boek(je) en zijn drukker, Hugo Jansz. Van Woerden, en over nog veel meer presenteert Huis van het boek dertig verhalen. Verhalen over de belangrijke rol van het boek in de hofstad Den Haag van 1518 tot nu. De bezoeker loopt aan de hand van archiefstukken, boeken, gravures, foto’s en gefilmde interviews door vijf eeuwen boekenstad Den Haag met zijn beroemde drukkers, uitgevers, verzamelaars, boekverkopers en ontwerpers. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling zelf hun herinneringen toevoegen aan een plattegrond van Den Haag.

Die wandelinghe der bloemen, foto Frank Jansen (Museum Meermanno       

Die wandelinghe der bloemen, foto Frank Jansen (Museum Meermanno

 

 

Van handschriften tot beroemde verzamelaars

De tentoonstelling begint met handschriften uit Haagse kloosters en het Visboek van Adriaen Coenen uit 1579. Op gravures van de Ridderzaal is te zien dat er aan het eind van de late zestiende eeuw boekenkramen stonden. Ook is er aandacht voor beroemde Haagse verzamelaars zoals vader en zoon Meerman, de Oranjes en Baron van Westreenen. Hun boekencollecties hebben uiteindelijk geleid tot de oprichting van de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno.

Drukken, uitgeven en verkopen

Meesterdrukker Jean François van Royen, die woonde en werkte aan de Van Boetzelaerlaan, was de oprichter van de eerste Nederlandse private press. Bezoekers kunnen zijn pers bekijken in het museum en zelf een afdruk maken op een handpers. Foto’s en archiefstukken herinneren aan de verdwenen boekhandels aan het Noordeinde, waaronder die van gentleman-uitgever en boekhandelaar L.J.C. Boucher.

Damesleesmuseum Den Haag, foto: Haags Gemeentearchief

Damesleesmuseum Den Haag, foto: Haags Gemeentearchief

Uitlenen

In 1750 opende Hendrik Scheurleer de eerste particuliere leesbibliotheek in Nederland. Het in 1894 door welgestelde dames opgerichte Damesleesmuseum zetelt inmiddels aan het Nassauplein. Weinig Hagenaars zullen weten dat de Haagse openbare bibliotheek oorspronkelijk een privé-initiatief was van de krant Het Vaderland en dat de eerste vestiging in twee achterkamertjes aan de Prinsegracht was. Via de Toussaintkade en de Bilderdijkstraat belandde de bibliotheek uiteindelijk aan het Spui.

Samenwerking

De tentoonstelling is niet alleen te zien in het museum. Het Haags Gemeentearchief toont van 13 augustus t/m 24 september in samenwerking met Huis van het boek | Museum Meermanno hoofdlijnen uit de geschiedenis van het Haagse boek in het Atrium van het Stadhuis.

Over Huis van het boek

Deze tentoonstelling van Huis van het boek, de samenwerking van de KB | Nationale bibliotheek van Nederland en Museum Meermanno, komt tot stand in samenwerking met het Haags Gemeentearchief, de Afdeling Archeologie en Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Den Haag, de Hoge Raad van Adel en de Universiteitsbibliotheek Leiden. Met dank aan Stichting Vrienden Museum Meermanno.

 


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------