Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Foute boeken

George van Aalst,  Het Kerstjoodje , Uitgeverij W. Kirchner, Amsterdam 1924

George van Aalst, Het Kerstjoodje, Uitgeverij W. Kirchner, Amsterdam 1924

Hans Graf von Monts,  De Joden in Nederland , Uitgave Reichskommisariat, 1941

Hans Graf von Monts, De Joden in Nederland, Uitgave Reichskommisariat, 1941

Harriet Beecher-Stowe, opnieuw verteld door Elise de Graaf, D e negerhut van oom Tom , zonder jaar (c. 1910), zonder plaats, zonder uitgever.

Harriet Beecher-Stowe, opnieuw verteld door Elise de Graaf, De negerhut van oom Tom, zonder jaar (c. 1910), zonder plaats, zonder uitgever.

Willy Schermelé,  Het Groote Negerboek,  1932

Willy Schermelé, Het Groote Negerboek, 1932

Tentoonstelling ‘Foute boeken?’

Huis van het boek presenteert Foute boeken?

te zien van 20 oktober 2019 t/m 1 maart 2020

Huis van het boek presenteert van 20 oktober 2019 t/m 1 maart 2020 de tentoonstelling Foute boeken?. De tentoonstelling gaat over boeken die door een veranderde tijdgeest en voortschrijdend inzicht niet meer kunnen. Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor, of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor boeken waarin joodse kinderen door christenen worden bekeerd of ‘heidenen’ in Afrika door missie of zending. Ook is er aandacht voor politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veelal via kinderboeken. Het zijn meestal boeken die in enorme oplagen zijn verspreid en die bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij hebben bepaald. Deze ‘foute’ boeken raken soms aan verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemitisme.

Nederland staat van oudsherbekend als een vooruitstrevend, liberaal en tolerant land dat vrijheid van meningsuiting en van drukpers in de grondwet heeft vastgelegd. In de tentoonstelling Foute boeken? wordt de bezoeker via de thema’s politiek, religie en maatschappij bevraagd over de impact van boeken. Wat maakt het zien van deze boeken bij de bezoekers los, wanneer ze  de verschillende voorbeelden in hun context van filmpjes, affiches en krantenartikelen zien? Huis van het boek wil met deze interactieve tentoonstelling onderzoeken hoe mensen nu denken over boeken die al lange tijd, en soms nog steeds, onze identiteit en onze ideeën vormen. Staat de bezoeker voor de vrijheid van meningsuiting en drukpers of vindt men dat die te ver gaat en begrensd moet worden?

Op Lowlands

Een voorproefje van de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ is deze zomer te zien op Lowlands (16 t/m 18 augustus). Net als vorig jaar presenteert Huis van het boek zich op Lowlands in het Ohlalalaantje. In de Banned Books Club wordt de bezoeker op dezelfde manier aan het denken gezet als in de tentoonstelling. Zo worden er voorbeelden van verboden boeken uit totalitaire regimes getoond, bijvoorbeeld Darwins On the origin of Species en veel Lolita’s. Waarom verboden, waarom fout? De bezoeker mag het zeggen.

Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------