Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Gewapend met kennis

< Terug naar tentoonstellingsarchief

Gewapend met kennis
500 jaar militaire boekcultuur in Nederland

Tentoonstelling van 16 juni t/m 15 september 2013

Museum Meermanno toont in de zomer een overzicht van de militaire boekcultuur in Nederland; van het eerste gedrukte militaire boek in Nederland uit 1473, tot het exemplaar van het Handboek Soldaat van Ridder der Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon.

De tentoonstelling is bedoeld voor een breed publiek en de rijke hoeveelheid aan bijzondere boeken, vaak prachtig geïllustreerd, wordt aangevuld met objecten, zoals uniformen, wapens en schilderijen uit de collectie van het Legermuseum, andere openbare collecties en particulier bezit.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd samen met het Legermuseum, tot voor kort gevestigd in Delft. De aanleiding is de publicatie van het proefschrift Gewapend met kennis van Louis Sloos, conservator Literatuur en bibliothecaris van het Legermuseum.

Naast de boekhistorie wordt in een aparte vitrine ook aandacht besteed aan actuele boeken van veteranen in nauwe samenwerking met de Stichting Nederlandse Veteranendag.

Zaterdag 31 augustus geeft gastconservator Louis Sloos een (gratis) rondleiding door de tentoonstelling. 

Op 7 september organiseert Meermanno een speciaal programma bij de tentoonstelling tijdens de Haagse Museumnacht Meermanno goes army!

Veteranen zijn van harte welkom! Veteranen ontvangen op vertoon van hun pas 25% korting op de entree (aanbieding is geldig t/m 15 september 2013).

Het Legermuseum is momenteel bezig met de verhuizing naar Soesterberg, waar het samen met het Militaire Luchtvaartmuseum het Nationaal Militair Museum gaan vormen. Dit museum wordt gebouwd op de voormalige vliegbasis Soesterberg en gaat in het najaar van 2014 open.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------