Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Het behang

HET BEHANG

Je zou er zomaar aan voorbij lopen, aan het behang in de rechter voor- en achterkamer in het Museum Meermanno. Er is hier al zoveel moois te zien, en behang is maar behang, niet?

Toch loont het de moeite dit behang goed te bekijken. U ziet hier namelijk het oudste papierbehang dat in Nederland ter plekke bewaard is gebleven.

Is dit meteen het oudste papierbehang in Nederland? Nee, het oudste fragment is (pas in 1994) aangetroffen op een kastdeur in een opkamer aan het Rapenburg in Leiden. Dat fragment dateert van omstreeks 1760. En dan heb je nog het behang, uit 1765, in een kamer aan de Oudegracht in Utrecht. In beide gevallen gaat het om Engels behang.

Engeland domineerde lang de markt voor papierbehang in Europa, maar aan het eind van de 18de eeuw nam Frankrijk die positie over. Omstreeks 1785 telde alleen Parijs al vijftig fabriekjes die uitsluitend behang produceerden. De belangrijkste fabriek was die van Jean Baptiste Réveillon (1725-1811), de leverancier van het behang dat in het Museum Meermanno te zien is. Réveillon had driehonderd mensen in dienst en liet zijn behang door bekende kunstenaars ontwerpen. 

De zogenoemde grisailles (grauwschilderingen) van het Haagse behang worden toegeschreven aan de decoratieschilder Jean Honoré Fragonard, de ornamentiek aan de ontwerper Jean Baptiste Fay. De voorstellingen en de decoraties zijn geïnspireerd op de Romeinse fresco’s die niet lang te voren in Herculaneum en Pompeii waren ontdekt.

Het Réveillonbehang in het Museum Meermanno dateert van omstreeks 1788. Kort nadat het woonhuis van de baron een museum was geworden – in het midden van de 19de eeuw – schoof men er wandenvullende boekenkasten voor. Toen die kasten in 1958 werden verwijderd, kwam het behang tevoorschijn, nog fris van kleur en nauwelijks beschadigd.

Het behang

Het behang

Het behang

Het behang

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------