Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Het Elzevierkastje

HET ELZEVIERKASTJE

In de boekzaal op de middenverdieping van het Museum Meermanno staan aan de raamkant twee lage boekenkastjes. In het rechter kastje staan – op vijf planken, drie rijen dik – ruim vierhonderd Elzevieruitgaven.

De Elzeviers waren een beroemd geslacht van drukkers en uitgevers. Tussen 1580 en 1712 waren zij actief in Leiden, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Internationaal maakten de Elzeviers naam vanaf 1625, toen Abraham en Bonaventura Elzevier begonnen met het uitgeven van talrijke klassieke teksten en landbeschrijvingen in verzorgde boekjes, die dankzij het kleinere formaat relatief goedkoop waren.

Aan het eind van de 18de maar vooral in de 19de eeuw was het een rage om die kleine Elzevieruitgaven te verzamelen. Omdat de boekjes met de hand waren gedrukt en dikwijls pas in opdracht van de koper waren gebonden, vertoonden de exemplaren grote verschillen in kwaliteit van de druk, de manier van binden en de mate waarin zij afgesneden zijn. Hoe meer wit er om het tekstblok aanwezig was, hoe meer het boekje waard was.

Er ontstond een ware jacht op de zeldzaamste en beste exemplaren, een jacht die in 1832 fraai werd geparodieerd door de Parijse bibliothecaris en schrijver Charles Nodier, zelf een geducht jager. De hoofdpersoon van zijn Bibliomaan raakt in coma als hij hoort dat niet zíjn Elzevierexemplaar maar dat van een ander de breedste marges heeft.

Baron Van Westreenen was als verzamelaar in dit opzicht een kind van zijn tijd. Aan de handgeschreven catalogus van de topstukken in zijn collectie voegde hij een aparte lijst met Elzeviers toe. Hij telde er 417. Die staan nu schouder aan schouder in kast nummer 8.

Het Elzevierkastje

Het Elzevierkastje

Het Elzevierkastje

Het Elzevierkastje

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------