Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Het scriptorium

HET SCRIPTORIUM

Wie ’s ochtends het Museum Meermanno bezoekt, loopt grote kans om een schoolklas tegen te komen. Kinderen die geknield voor de glazen kast in de achterzaal naar de mummie van de kat kijken (‘Dat is toch gewoon zielig!’), of die op weg zijn naar de zolderverdieping, waar het zogenoemde scriptorium is gevestigd. 

Daar kun je van alles doen. Gehuld in monnikspij met een ganzenveer een eigen tekst schrijven of een regel van Augustinus overschrijven (in Gotische letters). Met loden letters een stuk tekst zetten, zoals het vroeger ging, zodat je even achterstevoren, ondersteboven en in spiegelbeeld leest. Of op Apples een schoolkrant of een verjaardagskrant maken, met behulp van een speciaal voor het museum gemaakt desktop publishing-programma. Binnen een uur is zo’n krant geprint en gevouwen.

Wie ’s middags het Museum Meermanno bezoekt, loopt grote kans om groepen volwassenen tegen te komen. Ook zij eindigen vaak in het scriptorium, want het educatieve programma van het museum is een groot succes. Sinds de verbouwing van de zolder, in 2000, is het aantal groepen op jaarbasis gestegen van 40 tot maar liefst 400 – ongeveer de helft kinderen en de helft volwassenen.

Voor alle groepen geldt dat het werk op zolder wordt gecombineerd met een bezoek aan de collectie. Voorafgaand aan de kalligrafieles met ganzenveer worden er handschriften getoond (waarin je kunt zien dat ook monniken geregeld woorden of zelfs zinnen vergaten). Voorbeelden van de vroege boekdrukkunst dienen als inspiratie bij het zetten in loden letters. Voor er met de Apples wordt gewerkt, worden er topstukken uit de moderne collectie van het museum bekeken.

In de meeste musea kun je slechts kijken. In het Museum Meermanno kun je ook doen – dingen die bijna vanzelf de liefde voor het boek opwekken.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------