Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Het sportboek


< Terug naar tentoonstellingsarchief

Het Sportboek. De Mooiste sportverhalen

Van 12 november 2016 tot en met 5 februari 2017

De tentoonstelling ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen’ toont de Nederlandse sportgeschiedenis aan de hand van honderden publicaties uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en objecten uit de collectie van het NOC*NSF. Veel boeken natuurlijk, maar ook andere topstukken. De fiets van Joop Zoetemelk en de schaatsen van Sjoukje Dijkstra. Zelfs het judopak van sporticoon Anton Geesink is te zien.

De schaak- en damcollectie van de KB is met zo’n 35.000 titels de op één na grootste van de wereld en herbergt topstukken van de vijftiende eeuw tot heden. De bezoeker kan ook een potje schaken aan de prachtige schaaktafel naar het ontwerp van de Russische kunstenaar Alexander Rodchenko.

GW_X100_094_6.jpg

Een middeleeuws handschrift met kolf spelende mensen

De oorsprong van de moderne sport is al te zien in kolf spelende figuren in een middeleeuws handschrift, een potje zestiende-eeuws tennis en imposante boeken voor zeventiende-eeuwse schermscholen.

Vanaf de negentiende eeuw wordt sport steeds meer ‘de belangrijkste bijzaak’. Ontelbare reglementen en handboeken zien het levenslicht, het bekende sigarettenmerk Van Nelle geeft zakboekjes uit om de voetbalcompetitie in bij te houden en jubileumboeken van verenigingen op elk niveau tonen de trots op het ‘eigen cluppie’.

Spanning en gevaar

Door spannende jongensboeken over sportiviteit en vriendschap, zoals de klassieker De AFC’ers maakt ook de jeugd kennis met de schoonheid van – in dit geval – het voetbal.

Dat niet iedereen zo enthousiast was over de toenemende populariteit van al die sportieve activiteiten bewijzen vurige brochures waarin sport als ‘besmettelijke zielsziekte’ wordt voorgesteld.
 

Thibaut, Acedemie de l'espee, spread, web.jpg

Helden

Sport is niets zonder zijn helden: het hele land leeft mee met sporters bij grote evenementen als de Olympische Spelen, het WK voetbal of de Elfstedentocht.

Zij maken met die ene seconde of die ene goal het verschil tussen eeuwige roem of totale deceptie. Honderden plaatjesboeken, biografieën, strips en tijdschriften bejubelen de coryfeeën uit de sportarena. 

Deze tentoonstelling is de derde grote tentoonstelling op rij die de KB samen met Museum Meermanno | Huis van het boek organiseert na de tentoonstellingen over vogelboeken (2014) en kookboeken (2015). Zie ook: www.kb.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------