Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Huis van het boek eert Quentin Blake illustrator van Sjakie, Matilda en de GVR

Tentoonstelling ‘Huis van het boek eert Quentin Blake, illustrator van Sjakie, Matilda en de GVR'

Huis van het boek presenteert van 6 oktober 2018 t/m 3 maart 2019 een grote tentoonstelling over Quentin Blake, de illustrator van De GVR, Matilda en Sjakie.

In de tentoonstelling in Huis van het boek | Museum Meermanno krijgt de bezoeker een beeld van het complete oeuvre van de wereldberoemde illustrator Quentin Blake die zijn grote bekendheid verwierf door de samenwerking met Roald Dahl. Quentin Blake (16 december 1932) debuteerde op 16-jarige leeftijd in het Engelse striptijdschrift Punch. Sinds 1960 illustreert hij (kinder)boeken die hij in nauwe samenwerking met talloze auteurs heeft gemaakt. Hij schreef ook zelf boeken. Blake gunt de bezoeker in deze tentoonstelling een kijkje in zijn hoofd; hij legt stap voor stap uit hoe hij op basis van een tekst een illustratie maakt. Op de tentoonstelling zijn daarom naast veel originele tekeningen ook foto’s, illustraties, miniaturen en zetwerk te zien, aan de hand hiervan legt Blake zijn werkproces uit.

Roald Dahl

 Copyright Quentin Blake, Matilda uit ‘Matilda’ van Roald Dahl (1988) © Sir Quentin Blake

Copyright Quentin Blake, Matilda uit ‘Matilda’ van Roald Dahl (1988) © Sir Quentin Blake

De samenwerking met Roald Dahl begon met de illustraties van De Reuzenkrokodil in 1978. De twee werkten samen tot Dahls overlijden in 1990. In de tussenliggende jaren illustreerde Blake o.a. Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De heksen en De Grote Vriendelijke Reus. Boeken die door kinderen over de hele wereld in hun hart zijn gesloten. De tekeningen van Blake zijn volgens Dahl de eigenlijke reden achter het immense succes van de boeken, hij zei daarover: ‘Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, Bulstronk, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht.’ 

Randprogrammering en buiten het museum

Behalve vele doe-activiteiten in de tentoonstelling organiseert het museum ook verschillende workshops en lezingen. In diverse bibliotheken in heel Nederland zijn gedurende 1,5 jaar Quentin Blake-presentaties te zien.

House of Illustration, Londen

HoI.png

Voor deze tentoonstelling werken Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek intensief samen met House of Illustration (HoI). HoI, opgericht in 2002, is de enige openbare instelling in Groot-Brittannië die zich uitsluitend richt op illustraties- en grafische kunst. Naast de hiervoor beschreven publieke functie is de instelling sinds 2003 ook de primaire beheerder van het archief van Quentin Blake.

Huis van het boek, is het gezamenlijk initiatief van de KB,Nationale bibliotheek van Nederland en Museum Meermanno.