Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

In Memoriam 'Ootje' Oxenaar

Oxenaar

Halvitrine: 'In Memoriam "Ootje" Oxenaar'

20 juni t/m 30 juli 2017

De 87-jarige ontwerper overleed op 13 juni jl. in zijn woonplaats vlakbij Boston in de Verenigde Staten. In deze vitrine is een aantal door hem vormgegeven boeken uit de collectie van Meermanno te zien.

Oxenaar werd 7 oktober 1929 geboren in Den Haag, waar hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hij werd daar niet als ontwerper opgeleid, maar als autonoom kunstenaar. Dit is goed te zien in zijn vroege werk: boeken die hij vormgaf en zelf illustreerde.

Van 1958-1970 gaf hij les aan de KABK als docent typografie. Vanaf de late jaren zestig was hij ook actief voor de post, eerst als adjunct-directeur en later als hoofd van de Dienst Esthetische Vormgeving. De toenmalige PTT besteedde veel aandacht aan vormgeving en leverde zo, mede dankzij Oxenaar, een bijdrage aan de roem van het Nederlandse design.

Oxenaar ontwierp van 1966 tot 1986 bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank. Hij ontwierp voor hen de beroemde biljettenreeks met o.a. de zonnebloem (50 gulden), de snip (100 gulden) en de vuurtoren (250 gulden). Hij maakte overigens ook de eerdere reeks guldenbiljetten met portretten van historische figuren als Joost van den Vondel (vijf gulden) en Baruch Spinoza (1000 gulden).

In 2000, zes jaar na zijn pensionering bij de PTT, trok hij naar de Verenigde Staten om les te geven aan de Rhode Island School of Design.