Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Incunabel in steendruk


BOEK VAN DE MAAND


Een incunabel in steendruk

 

Op de tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ over het maken van boeken van de vroege middeleeuwen tot nu worden uitsluitend echte boeken getoond. Uitsluitend, op één facsimile na, maar wat voor een facsimile. In 1808 verscheen in München Ueber die frühesten universalhistorischen Folgen der Erfindung der Buchdruckerkunst, een uitgave van Johann Christoph Freiherr von Aretin, de toenmalige directeur van de Koninklijke Bibliotheek van Beieren. Achterin deze uitgave is een facsimile te vinden van Eyn Mannung d' cristenheit widder die durken, ook wel bekend als de Turkenkalender, gedrukt door Johann Gutenberg tussen 6 en 24 december 1454. In dit propaganda pamflet worden geestelijke en wereldlijke vorsten opgeroepen de strijd tegen de Turken, die in 1453 Constantinopel hadden veroverd, op te pakken. Het is het oudste volledig bewaard vervaardigde drukwerk in de Duitse taal en is slechts in één exemplaar bekend.

Von Aretin laat het facsimile als vroegst gedateerde voorbeeld volgen op de tekst van een voordracht over de uitvinding van de boekdrukkunst die hij hield ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Academie der Wissenschaften in München. Voor het vervaardigen van dit facsimile werd een relatief nieuwe techniek gebruikt, de lithografie of steendruk, in 1797 uitgevonden door de Beierse acteur Alois Senefelder. Hierbij werd het beeld direct met vette inkt of krijt op een steen opgezet; de rest van de steen werd vetafstotend gemaakt, waardoor alleen het vette beeld kon worden afgedrukt. Voor het drukken van de facsimile van de Turkenkalender vroeg Von Aretin uitvinder Senefelder zelf. Welke methoden gebruikt zijn om het unieke exemplaar over te zetten op de steen is niet bekend, maar het resultaat is bijzonder overtuigend. Deze indruk wordt versterkt door het gebruik van oud handgeschept papier en het handmatige aanbrengen van de rubricering. Het enige dat ontbreekt is de moet van de losse loden letters in het papier. Hiermee is deze uitgave in meerdere opzichten een monument van drukkunst.

De tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ is nog tot 29 mei 2016 te zien in Museum Meermanno


INCUNABEL IN STEENDRUK

2016-05 incunabel.jpg

In deze online rubriek wordt elke maand een boek uitgelicht uit de collectie van Museum Meermanno. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Het boek van de maand verschijnt op de derde dinsdag van de maand op de website van Museum Meermanno. Het project is een samenwerking met Historiek, die de rubriek ’Museum Meermanno Boek van de maand elke maand’ publiceert op de website Historiek.net.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------