Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Kunst van lezen


< Terug naar overzicht tentoonstellingen

Tentoonstelling 'De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’

Van 18 november 2017 t/m 4 maart 2018


Plan je bezoek.jpg

Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag  

Plan route via Google Maps

Randprogrammering

Gedurende de tentoonstelling organiseert Museum Meermanno diverse activiteiten. 

Workshops voor kinderen

27 februari

Workshop Kitchen Litho  

Activiteiten voor volwassenen

15 februari

Seminar 'The art of reading' in Museum Meermanno


Onder de naam Huis van het Boek presenteren Museum Meermanno en de KB, nationale bibliotheek van Nederland de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’. Er staan ruim twintig installaties opgesteld, die als in een proeflokaal de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen. Zo is er de gedrukte versie van de Nederlandse Wikipedia, door de Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg en het intrigerende 2nd hand reading van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

De meeste internationale kunstwerken zijn voor het eerst in Nederland te zien: werk van Juan Fontanive (US), Mirabelle Jones (US), Didier Mutel (FR), Rick Myers (GB), Heidi Neilson (US) en Paul Emmanuel (ZA).

campagnebeeld kunstvanlezen.jpg

Lezen is iets heel bijzonders. Als baby kunnen we het niet; maar we leren snel om het heel vlug te doen. Lezen is niet alleen kijken, het is bladeren, aanraken, zien, onthouden, je concentreren en reageren. Hoe werkt lezen eigenlijk? Hoe bijzonder is bladeren in een boek? Welke soorten lezen zijn er nu we steeds meer van schermen lezen? Hoe ga je als lezer om met woorden, geluiden en beelden die tegelijk op je af komen? En wat doen de kunst en de industrie daarmee? Dit alles wordt ontrafeld in een nieuw type interactieve tentoonstelling met boeken.

 

 

 

Proeflokaal vol interactie

Foto:&nbsp;2nd hand reading William Kentridge&nbsp;

Foto: 2nd hand reading William Kentridge 

Stap midden in een proeflokaal vol intrigerende installaties van internationale kunstenaars. Stuk voor stuk laten zij je kennismaken met verrassende manier van lezen. Alle zintuigen worden ingezet om te lezen. Stelt u zich eens een speciale bril voor die teksten voorleest die u op dat moment aanwijst. Of foto’s die alleen door de warmte van je hand zichtbaar worden. Lezen is een beleving waarbij meerdere zintuigen met je meelezen. In de tentoonstelling is niet alleen van alles te zien, maar vooral ook te doen. Mis het niet en ervaar het zelf!

 

Drie voorbeelden: William Kentridge, Carina Hesper en Michael Mandiberg

Voor het eerst in Nederland te zien is 2nd hand reading (2014) van William Kentridge. Hij maakte honderden tekeningen in een Engels woordenboek. Dat werd de basis voor twee manifestaties van ‘bladeren’: een onhandelbaar groot ‘flipbook’ en een meeslepende snelle film. Concentratie tegenover ontroering.

Foto: Carina Hesper Like a Pearl in my Hand

Foto: Carina Hesper Like a Pearl in my Hand

In Like a Pearl in my Hand (2016) van Carina Hesper zijn haar foto’s van blinde Chinese kinderen bedekt met een zwarte laag thermodynamische inkt. Alleen door je hand op het papier te drukken, worden de portretten van deze vaak in weeshuizen weggestopte kinderen zichtbaar. Een zinnelijke protestuitgave.

Michael Mandiberg schreef een computerscript om Wikipedia te kunnen printen. De Nederlandstalige versie daarvan is voor het eerst in Nederland te zien. Wat virtueel licht als een veertje lijkt, is in wezen massaal. Hoe verhouden deze ‘bevroren’ lemma’s zich tot onze drang om online te reageren?

Samenwerking met openbare bibliotheken

Een voorproefje van de tentoonstelling is vanaf 18 november te zien op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het Huis van het Boek is zeer verheugd dat de eerste ‘mobiele’ presentatie van het Huis van het Boek een plek krijgt in deze bibliotheek.

Huis van het Boek

‘De kunst van lezen’ is een tentoonstelling van het Huis van het Boek, een gezamenlijk initiatief van Museum Meermanno en de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Het Huis van het Boek verbindt mensen rond boeken. Het kijkt naar de betekenis van het boek, naar boekvormen, experimenten rond boeken, makers en lezers. Van vroeger, van nu en van de toekomst. Niet alleen in Museum Meermanno en de KB, maar nadrukkelijk ook in de rest van het land: in openbare bibliotheken, scholen en andere inspirerende plekken.


Deelnemende kunstenaars: 

Scott Blake, Hole Punch Flipbook #2 (US, 2014); Amaranth Borsuk & Brad Bouse, Between Page and Screen (US, 2012); Jan Dirk van der Burg, Tweetbundel (NL, 2015); Marinus van Dijke, Eye (NL, 2013); Paul Emmanuel, The Lost Men Project (ZA, 2006); Eyejack, Prosthetic Reality (AU, 2016); Juan Fontanive, Ornithology I (US, 2015); Carina Hesper, Like a Pearl in my Hand (NL, 2016); Mirabelle Jones, Asystole (US, 2017); William Kentridge, 2nd Hand Reading (ZA, 2014); Kraak & Smaak, Squeeze me (NL, 2004); Michael Mandiberg, Print Wikipedia (US, 2015); Didier Mutel, My way II (FR, 2014); Rick Myers, An Excavation, A Reading (GB, 2013);Heidi Neilson, Cloud Book Study (US, 2011); Orcam bril O.L.V.S. ; Joyce Overheul, De Drie Maanden uit het Leven van Rogier (NL, 2013); Sebastian Schmieg & Silvio Lorusso, 56 Broken Kindle Screens (DE, IT, 2012); Rebecca Sutherland, Hide & Eek (GB, 2013); Elisabeth Tonnard, A Dialogue in Useful Phrases (NL, 2010) en Simon Morris, The Royal Road to the Unconscious (GB, 2003)

 

 

 


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------