Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Museumdrukkers Huis van het boek bekroond!

Museumdrukkers Huis van het boek bekroond!

U kunt t/m 2 juni worden in Huis van het boek | Museum Meermanno de mooiste marge-drukwerken van 2012-2017 tentoongesteld. Grotendeels werk dat met de hand is vervaardigd door makers die het grafisch ambacht beoefenen. Een prachtige vergeten tekst, een illustratie met de hand gedrukt, een elegante compositie op bijzonder papier of natuurlijk een combinatie hiervan.

Van de 53 bekroonde drukwerken bleken er drie te zijn van de museumdrukkers van Huis van het boek: een groep van acht enthousiaste vrijwillige drukkers die elke zondag demonstraties en workshops geven in de museumdrukkerij. Ton Martens, Lies Verdenius en Karel Treebus hadden alle drie, op verschillende wijzen, een prachtig boek of drukwerk gemaakt dat zeer in de smaak viel bij de jury van Mooi marginaal.

Graag willen wij deze drukkers aan u voorstellen en laten weten wanneer zij aan het werk zijn in de museumdrukkerij. Kom vooral langs om hen zelf, hun werk en het museum te bekijken. Op onderstaande zondagen kunt u ze het hemd van het lijf vragen.

Zondag 14 april: Ton Martens

Zondag 28 april en 16 juni: Lies Verdenius

Zondag 12 mei en 2 juni: Karel Treebus

Ton Martens

De historie van een plek is bij diverse projecten de inspiratiebron van Ton Martens. Door middel van frottage in combinatie met fotografie maakt hij via de materie ‘contact’ met mensen van nu en met mensen uit een ver en grijs verleden. Of het nu gaat om een koetshuis uit het midden van de 19de eeuw, of om objecten en delen uit en van zijn ouderlijk huis of om ‘ingevulde gaten’ in het wegdek, of om vloerfrottages van het waterbassin van ‘Villa Augustus’ te Dordrecht of om de eikenhouten kadepalen van Forum Hadriani. Steeds zijn er ‘de sporen’ van de oorspronkelijke bouwers, gebruikers en makers die als geleiders werken en de beelden, verhalen en emoties overbrengen die Ton Martens zo intrigerend vindt.

Ton Martens (Velsen, 1946) is opgeleid als grafisch ontwerper op de Academie St. Joost te Breda. Als zodanig heeft hij gewerkt in Londen bij Negus & Negus, in Den Haag bij Tel Design en als freelancer tot 1980 o.a. voor het Haags Gemeentemuseum. Daarna deed hij een vervolgopleiding op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam (afdeling Grafiek) die hij na drie jaar, in 1983, afrondde. Sinds die tijd is hij werkzaam als vrij beeldend kunstenaar. Vanaf 1985 tot 2005 was hij als docent verbonden aan de AKI te Enschede. 

website: www.tonmartens.nl
Link naar het boek 'Burg. Patijnlaan 35B, Den Haag’: https://youtu.be/Mky1OEB7GuA

Burg. Patijnlaan 35B Den Haag, Ton Martens.jpg

Ton Martens, boek in risoprint: Burg. Patijnlaan 35 B Den Haag

 Lies Verdenius

De natuur is altijd het uitgangspunt van het werk van Lies Verdenius Alle werken ademen de sfeer van verstilling en harmonie. Schelpen en stenen inspireren en intrigeren haar al erg lang. Ze zijn een metafoor voor de gelaagdheid van de tijd - aardlagen - groeilijnen - historische tijdperken. Soms zijn de schelpen zo afgesleten en versteend, dat ze fossiel lijken geworden; ze fantaseert dan over alle wereldzeeën waar ze al in de loop der jaren hebben rondgezworven. Ze tekent de vormen meestal nauwkeurig na op lithosteen. Soms ontstaan er ook abstracte vormen, waarin de figuratieve elementen zijn gevat, zoals bij de verwerking van landkaarten, planten, schelpen en fossielen.

Regelmatig geeft een serie litho's aanleiding tot het maken van een kunstenaarsboek, zo ook bij Kisses by Koi, waarbij Lies Verdenius gebruik maakt van goud op Chinees rijstpapier en een subtiel netwerk afdrukt dat soms de schubben van de vis weergeeft of juist de gevangenschap van de vis laat zien. De vissen zijn een irisdruk in litho en de teksten gedrukt in boekdruk.

De laatste jaren werkt Lies Verdenius vaak met een combinatie van frottages, linoleumsneden en Japanse haiku’s in boekdruk. Zo ontstonden de kunstenaarsboeken De Bijl/The Ax en De Specht.

Lies Verdenius (1950) volgde de Gerrit Rietveld Academie (MO-tekenen) in Amsterdam en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten (afdeling grafiek) in Amsterdam. Als docent grafiek was Lies Verdenius verbonden aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam.

https://www.liesverdenius.nl/

Lies Verdenius.jpg
Boekje Kisses by Koi  Lies Verdenius.jpg

Karel F. Treebus

Zowel de typografie, het grafisch ontwerpen als de ‘Staatsdrukkerij’ – de latere Sdu – hebben veel aan Karel Treebus te danken. Ook voor Huis van het boek | Museum Meermanno is Treebus van onschatbare waarde: ruim twintig jaar was hij de huisvormgever en typograaf van het museum.

Net als zovele van zijn generatiegenoten, de eerste lichting jonge ontwerpers direct na 1945, is hij als ontwerper vrijwel autodidact. De beginselen van de kennis verwierf hij in de opleiding tot leerling-letterzetter bij de Staatsdrukkerij. In 1958 trad hij toe tot het team ontwerpers van de Staatsdrukkerij en heeft hij zich ontwikkeld tot één van de beste typografen van ons land. Nog steeds komen dagelijks duizenden mensen in contact met door hem verzorgd drukwerk.

Zijn bescheiden gedrevenheid resulteerde ook in succesvolle vakboeken die, over enige tijd terugkijkend, van historische waarde zullen blijken te zijn.

Als gepensioneerd vormgever kan Karel Treebus zich nu helemaal storten op zijn beroemde nieuwjaarswens, een klus waar hij al op 2 januari (van het jaar ervoor!) mee begint. Het is onvoorstelbaar wat hij uit de kast haalde om een kleurrijke, vrolijke wens te produceren. Over de wens voor 2005 werd van zeventien drukgangen melding gemaakt, op de wens van 2013 is te lezen dat door drukkleuren een beetje slim te combineren het aantal drukgangen tot drieëntwintig [!] kon worden beperkt. Ook veel­zeggend is de opsomming van het zetmateriaal waaruit hij de ‘landschapjes’samenstelde: lood, koper, messing, zink, hout, kunststof, marmoleum, lettertekens, ornamentjes, blikvangers, lijn­beelden, tintplaatjes en toevallig in de zetterij aanwezige clicheetjes.

2016-04-08 13.58.18.jpg
mm6-096.jpg

Een gelukkig nieuwjaar 2013! door Karel en Liza Treebus

 

 

 

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------