Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Nederlandse illustratoren

< Terug naar tentoonstellingsarchief

Nederlandse illustratoren

‘De Verbeelders’ in Museum Meermanno
‘Van Arendsoog tot Wiplala’ in Letterkundig Museum

Tentoonstelling van 17 januari t/m 17 mei 2015

kinderboekenm2.jpg

Letterkundig Museum en Museum Meermanno brengen ode aan Nederlandse illustratoren.

Ontdek in twee musea bijzondere parels van Nederlands bekende én onbekende tekenaars. Museum Meermanno en het Letterkundig Museum, beide in Den Haag gevestigd, presenteren vanaf 17 januari 2015 op beide locaties een duotentoonstelling die een ode brengt aan de illustratiekunst. Van Rie Cramer tot Max Velthuijs en van Arendsoog tot Wiplala; voor jong en oud een waar feest van herkenning.

Nederland kent vele getalenteerde tekenaars. Maar hoewel het werk in het geheugen van velen gegrift is, zijn hun namen relatief onbekend.

Museum Meermanno en het Letterkundig Museum zetten nu het werk van zowel beroemde als vergeten tekenaars van toen en nu in de schijnwerpers. De duotentoonstelling geeft een indruk van de schat aan erfgoed op het gebied van (kinderboeken)illustratiekunst geïnspireerd door het pas verschenen overzichtswerk De verbeelders van Saskia de Bodt.

Museum Meermanno De tentoonstelling ‘De verbeelders’ in Museum Meermanno volgt in zes zalen de chronologische opzet van De Bodts gelijknamige studie en presenteert de ontwikkeling van de Nederlandse boekillustratie vanaf het eind van de negentiende eeuw tot op heden. ‘De verbeelders’ besteedt aandacht aan zowel illustraties voor volwassen als voor kinderen.

Het bevat illustraties van Sijtje Aafjes, Karel Appel, Hermanus Berserik, Wim Bijmoer, Johan Braakensiek, Jenny Dalenoord, M.C. Escher, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Piet Klaasse, Ted van Lieshout, Alfred Listal, Lucebert, Wim Overbeek, Anton Pieck, Jan Rinke, Willem Rozendaal, Isidoor Spreekmeester, Thé Tjong-Khing, Bas van der Veer, Carol Voges, Piet Worm en vele, vele anderen.

Voor kinderen is er een gratis speurtocht op te halen bij de museumkassa. Ook kunnen kinderen zelf illustraties maken aan de tekentafel en natuurlijk (prenten)boeken lezen in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte in het souterrain van het museum.

Letterkundig Museum Het Letterkundig Museum eert met ‘Van Arendsoog tot Wiplala’ kinderboekenillustratoren van weleer. De nostalgische tentoonstelling is thematisch van opzet en toont veel bekende illustraties uit geliefde kinderboeken. Bezoekers staan oog in oog met hun jeugdhelden en herontdekken de schatten uit hun kindertijd. De keuze van de getoonde illustraties zijn mede door het publiek op de Facebook-pagina van het museum bepaald.
 

De verbeelders De duotentoonstelling wordt geflankeerd door de studie De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw (www.vantilt.nl) van bijzonder hoogleraar Illustratie Saskia de Bodt; het eerste overzichtswerk over meer dan een eeuw boekillustratie in Nederland.

De duotentoonstelling is te zien van 17 januari t/m 17 mei 2015 en komt tot stand met medewerking van de Koninklijke Bibliotheek en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

‘De verbeelders’ is te zien in Museum Meermanno en ‘Van Arendsoog tot Wiplala’ in het Letterkundig Museum (www.letterkundigmuseum.nl).


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------