Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Nieuwenhuis-kastje

NIEUWENHUIS-KASTJE

Vlak bij de Kelmscott-kast staat een ander kastje dat je het liefst meteen zou willen opentrekken om erin te neuzen. Wat je door het glas kunt zien is namelijk veelbelovend. Het gaat hier om het zogenoemde Nieuwenhuis-kastje, met daarin art-nouveau-boeken in groot formaat.

Deze sierlijke boekenkast is gemaakt door Theodoor Nieuwenhuis (1866-1951). Nieuwenhuis werkte sinds 1898 in de ‘werkplaats voor binnenhuiskunst’ van de Amsterdamse kunsthandel Van Wisselingh & Co. ‘Wat Nieuwenhuis maakte’, zou Ernst Braches later schrijven, ‘was op de meest zorgvuldige wijze vervaardigd uit voortreffelijke materialen: het was kostelijk verzorgd en daardoor kostbaar.’

Die grote zorgvuldigheid blijkt uit al zijn werk: zijn typografie, zijn boekbanden, zijn meubels, zijn wandbespanningen – Nieuwenhuis’ werkterrein was heel breed, net als dat van andere kunstenaars destijds (Morris bijvoorbeeld).

Nieuwenhuis noemde zichzelf een sierkunstenaar – wat aan het eind van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, een nieuw woord was. Bij Van Wisselingh & Co. werkte hij samen met een andere bekende sierkunstenaar, de Amsterdammer C.A. Lion Cachet (1864-1945). Lion Cachet was zo mogelijk nog veelzijdiger. Hij batikte en was houtgraveur, hij ontwierp affiches, behang, tapijten, sieraardewerk, meubels, complete salons op passagiersschepen, en bankbiljetten. Én hij maakte houtgravures, litho’s en boekbanden die indertijd, in het tijdperk van de ‘Nieuwe Kunst’, een sensatie veroorzaakten.

Dit Nieuwenhuis-kastje bevat negen boeken waarvoor Lion Cachet de banden of de illustraties verzorgde. Het gaat om tijdschriften (De tuinDe kunstwereld) en kunstboeken (soms portefeuilles met losse prenten) over onder anderen Rembrandt, Jan Steen, Breitner en Jacob Maris. De meeste van deze boeken werden uitgegeven door Scheltema en Holkema’s Boekhandel. Het Museum Meermanno bezit nog veel meer ‘Nieuwe-Kunst-banden’, van Lion Cachet en van andere sierkunstenaars.

Overigens gaat dit kastje van Nieuwenhuis – die de laatste vijftien jaar van zijn leven door blindheid was gedwongen tot nietsdoen – alleen bij speciale gelegenheden open.

Het Nieuwenhuis-kastje

Het Nieuwenhuis-kastje

Het Nieuwenhuis-kastje

Het Nieuwenhuis-kastje

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------