Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Ontmoet de kunstenaars uit ‘De kunst van lezen’


Ontmoet de kunstenaars uit ‘De kunst van lezen’ 

Zondagmiddagen in januari 2018: 28 januari 2018 en 4 en 11 februari 2018

Op zondagmiddagen in januari en in februari neemt een kunstenaar uit de tentoonstelling 'De kunst van lezen' u mee in de kunst van lezen. 

campagnebeeld kunstvanlezen.jpg
Foto: Carina Hesper Like a Pearl in my Hand

Foto: Carina Hesper Like a Pearl in my Hand

Foto: Jan Dirk van der Burg, Tweetbundel (2015)

Foto: Jan Dirk van der Burg, Tweetbundel (2015)

Onder de naam Huis van het Boek presenteren Museum Meermanno en de KB, nationale bibliotheek van Nederland de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’. Er staan ruim twintig installaties opgesteld, die als in een proeflokaal de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen. 

Ontmoet de kunstenaars uit ‘De kunst van lezen’  in Museum Meermanno

Lezen is niet alleen kijken, het is bladeren, aanraken, zien en reageren. Hoe werkt dat? Wat doen kunstenaars en anderen daarmee?

Stap midden in een proeflokaal vol intrigerende installaties van internationale kunstenaars, en ervaar zelf dat bij lezen meer zintuigen een rol spelen.

Op vier zondagmiddagen neemt een kunstenaar uit de tentoonstelling u mee in de kunst van lezen. De curator van de tentoonstelling zal  een korte toelichting geven. Aansluitend kunt u onder het genot van een drankje nog even met de kunstenaar napraten.

Op 28 januari laat Marinus van Dijke in zijn werk Eye (2013) zien dat het oog zich kan concentreren op beweging (wat bij lezen ook van belang is). Joyce Overheul verzamelde drie maanden lang alle tweets van de 17-jarige scholier Rogier. Ze redigeerde ze, voegde er foto’s aan toe en publiceerde ze als De Drie Maanden uit het Leven van Rogier.

Op 4 februari vertelt kunstenaar Jan Dirk van der Burg over zijn Tweetbundel (2015), waarin hij tweets van o.a. bekende Nederlanders publiceert. Zo giet hij het tijdelijke karakter van een tweet in de definitieve vorm van een boek.

Silvio Lorusso vertelt op 11 februari over 56 Broken Kindle Screens (2012), het werk dat hij maakte samen met Sebastian Schmieg.  De gebroken scher­men van kapotte e-readers vertonen collages van verschillende pagina’s: bevroren codes en data. De etsplaaten in Didier Mutels My Way II (2014) zijn gaandeweg vernietigd. De film van het maakproces is tevens een film over het vernietigings­proces.

Programma *

Zondagmiddagen van 15-17 uur:

28 januari: Marinus van Dijke  Eye (2013)  en Joyce Overheul De Drie Maanden uit het Leven van Rogier (2013)                                  4 februari: Jan Dirk van der BurgTweetbundel (2015)                      11 februari: Silvio Lorusso56 Broken Kindle Screens (2012) en Didier MutelMy way II (2014)                                                                  

*Onder voorbehoud van wijzigingen.


Aanmelden

Aanmelden via aanmelden@meermanno.nl  o.v.v. Art&More plus de datum.

Prijs

Museumkaart geldig

Speciaal voor houders van een Museumkaart zijn deze middagen bij te wonen voor slechts € 5,00 (regulier € 10,00)  incl. drankje.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------