Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Open Monumentendag 2017


Open Monumentendag 2017

Zaterdag 9 september

Op zaterdag 9 september kunt u Museum Meermanno | Huis van het boek tijdens de Open Monumentendag gratis bezoeken! U kunt die dag tussen 12.00 en 16.30 uur in het scriptorium ervaren hoe monniken in de middeleeuwen boeken kopieerden met een ganzenveer. 

WANNEER

Zaterdag bent u tussen 12.00 tot 16.30 uur van harte welkom.  U hoeft niet te reserveren.

KOSTEN

Let op: Museum Meermanno is alleen op zaterdag 9 september gratis toegankelijk!

De workshop is gratis voor bezoekers van het museum.

 Voorgevel Museum Meermanno | Huis van het boek, foto: Frank Jansen

Voorgevel Museum Meermanno | Huis van het boek, foto: Frank Jansen

47777-sport-6.jpg

Meer over gebouw

De patriciĆ«rswoning werd in 1712 gebouwd. Na de dood van de laatste bewoner in 1848, Baron van Westreenen, werd het een museum voor diens collectie boeken en handschriften. Hierbij werd de verzameling van zijn neef J. Meermann gevoegd. In zijn testament was bepaald dat op de voorgevel van het huid duidelijk het opschrift Museum Meermanno-- Westreenianum moest prijken. Op de parterre behielden de vetrekken grotendeels hun 18de-eeuwse aankleding. De wanden van de zalen op de bel-etage zijn beplakt met 18de-eeuws handbedrukt papierbehang.  

 Detail behang bel-etage

Detail behang bel-etage