Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Papier Biënnale

< Terug naar tentoonstellingsarchief

Papier Biënnale 2012 in Rijswijk en Den Haag

Tentoonstelling van 4 september t/m 2 december 2012

Wegens overweldigend succes wordt de Papier Biënnale verlengd!

Museum Rijswijk: t/m 13 januari 2013.
Museum Meermanno: t/m 2 december 2012.

Dit jaar doet Museum Meermanno voor het eerst mee aan de internationale Papier Biënnale die tweejaarlijks door Museum Rijswijk wordt georganiseerd. Museum Meermanno richt zich op internationale kunstenaars die werken met boeken en letters en toont hun spectaculaire installaties, films en kunstwerken. Museum Rijswijk toont met een groot aantal werken hoezeer de veelzijdigheid van papier en karton kunstenaars inspireert. 

Museum Meermanno

Een stroom van honderden boeken die naderhand bevroren is, zo oogt een installatie van Alicia Martin. Buiten, in weer en wind, op een plaats waar anders nooit boeken te zien zijn. Als ‘sculpturen van letters’, ‘typografische mobiles’ of ‘visuele gedichten’ worden de installaties van Ebon Heath omschreven. Hij haalt letters uit hun tweedimensionale vlak en hangt ze op in wervelende vormen in de ruimte.

Jérome Corgier en zijn medewerkers van Atelier Pariri maken eveneens sculpturen van letters. Zij onderzoeken in hoeverre letters als zelfstandige tekens kunnen bestaan.

Als een ware boekchirurg werkt Ros Rixon. Met een scalpel snijdt ze de zinnen de letterlijk en figuurlijk uit hun verband en vormt ze tot objecten waar de nog leesbare zinnen een nieuw leven krijgen.

Peter Collingridge maakte met zijn studio een humoristische film waarin boeken de hoofdrol spelen. Duizenden boeken werden gebruikt om deze animatiefilm tot stand te brengen.

Museum Rijswijk

Bouwen, vouwen, snijden en beeldhouwen met papier en karton. Op de Papier Biënnale 2012 komt het allemaal aan de orde. De eerste expositie in de nieuwbouw van Museum Rijswijk laat zien hoezeer de grote veelzijdigheid van papier en karton kunstenaars inspireert!

Zuilen van karton, zo gedetailleerd dat je niet weet wat je ziet. Op de computer ontworpen en uitgesneden in honderden platen dun karton. Met zijn digitale architectuur begeeft Michael Hansmeyer zich op de grens van kunst en wetenschap.

Als een fata morgana zweeft een metropool in de ruimte. Geometrisch en gelijkend op de circuits van een computer. Ontmenselijkt. De architectonische sculpturen in dun karton van Katsumi Hayakawa symboliseren de eenzaamheid van de mens in de moderne stad.

Origami met een sculpturale zeggingskracht is te zien bij het werk van de volgende twee kunstenaars. Een technische achtergrond en een passie voor papier komen samen in de geometrische vouwsels van Eric Gjerde. In zijn nieuwste werk experimenteert hij met papier, dat wordt gemaakt door bacteriën. Daar tegenover staan de vrije vouwsels van Georgia Gremouti, die al groeiend als kristallen lijken te ontstaan.

Het gevoel van de blues verbeeldt in papier en karton. Peter Bes maakt levensgrote figuren: groepen blues- en soulzangers, emigranten en seizoenarbeiders. Melancholiek en groots staan zij vereeuwigd als in een verstilde film.

Jarenlang bouwt Frits Achten aan zijn sculpturen van papier-maché. Zij ontstaan langzaam als het nest van de papierwesp of het omhulsel van het koraaldiertje en ontwikkelen zich tot organische vormen met sensuele curven en holtes.

Sculpturen van sterk uitvergrote onderdelen van pistolen en machinegeweren gemaakt van papier-maché van kranten, dé overbrengers van nieuws over geweld. In een cultuurkritische beeldtaal laat Jacqueline Overberg de hechte relatie zien tussen schoonheid en geweld.

Op een afstand lijken de monumentale werken van Johnny Beerens op realistische schilderingen van een stukje uitvergroot landschap. Maar van dichtbij worden het driedimensionale landschappen, laagreliëfs van papier, ontstaan door het uitgieten van natte pulp over natuurlijke materialen zoals keien, takken of palen en pas daarna beschilderd.

Alicia Martín,  Biografías VI , 2012, Museum Meermanno | House of the book.&nbsp;Photo: Frank Jansen / Museum Meermanno

Alicia Martín, Biografías VI, 2012, Museum Meermanno | House of the book. Photo: Frank Jansen / Museum Meermanno

Ebon Heath,  Stripe , 2009.   Photo: Max Merz.

Ebon Heath, Stripe, 2009. Photo: Max Merz.

Laura Behar,  Dead sea scroll , 1990.

Laura Behar, Dead sea scroll, 1990.

Jérôme Corgier,  Is it Still Type?,  2011. Photo: Jérôme Corgier.

Jérôme Corgier, Is it Still Type?, 2011. Photo: Jérôme Corgier.

Ros Rixon,  Lady Chatterleys Lover , 2012. Photo Ros Rixon.

Ros Rixon, Lady Chatterleys Lover, 2012. Photo Ros Rixon.

Combat Paper Project.

Combat Paper Project.

In zowel Museum Meermanno als in Museum Rijswijk is werk te zien van het Combat Paper Project, een samenwerkingsverband van Amerikaanse oorlogsveteranen om hun oorlogservaringen te verwerken. Het papier waarop zijn hun kunstwerken drukken, is gemaakt is van gebruikte legeruniformen.

Alle kunstenaars:

Museum Meermanno: Laura Behar (Israël), Peter Collingridge|Apt Studio (Engeland), Jérome Corgier|Atelier Pariri (Frankrijk), Ebon Heath (VS), Alicia Martin (Spanje), Ros Rixon (Engeland).

Museum Rijswijk: Frits Achten (Nederland), Marlies Adriaanse (Nederland), Sophie Arup (Engeland), Johnny Beerens (Nederland), Peter Bes (Nederland), Eric Gjerde (Frankrijk). Georgia Gremouti (Griekenland), Michael Hansmeyer (Zwitserland), Katsumi Hayakawa (Japan), Jacqueline Overberg (Nederland), Anne van de Pals (Nederland), Katrien Vogel (Nederland), Debra Weisberg (VS), Marleen van Wijngaarden (Nederland).

Beide musea: Combat Paper Project.

Catalogus Bij de Papier Biënnale Rijswijk 2012 verschijnt een catalogus (Ned./Eng.). Auteur: Frank van der Ploeg.

Openingstijden beide musea: dinsdag tot en met zondag van 12-17 uur.

Meer informatie en/of persfoto’s:
Museum Meermanno, Aafke Boerma, tel. 06 23637101 of boerma@meermanno.nl.
Museum Rijswijk, Anne Kloosterboer, tel. 070 3903617 of e-mail a.kloosterboer@museumrijswijk.nl
www.museumrijswijk.nl

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van:
Ambassades van Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten, de Gemeente Den Haag, de Gemeente Rijswijk, STICHTING KUNSTENISRAËL, Centraal Boekhuis, Hizkia van Kralingen, dpm | groep, Schroeder en vele anderen.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------