Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Tentoonstelling De Bijzondere Band.

Nieuwenhuiskastje, interieur.jpg
Titelhoofd bij Inleiding Kunst en samenleving, Dijsselhof, 1894.jpg
Medisch weekblad, ontwerp Lion Cachet.jpg
Cachet.jpg

Art Nouveau-boeken in de hoofdrol

Voorjaarstentoonstelling Huis van het boek toont boekenpracht, vakmanschap en ambacht

Tentoonstelling

Huis van het boek viert dit voorjaar van 22 maart t/m 23 juni 2019 de schoonheid van Art Nouveau-boeken. Centraal staan de boeken die in deze stijl in Nederland zijn gemaakt tussen ca. 1890 tot 1910. De tentoonstelling ‘De Bijzondere Band. Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis’ stelt het werk van drie pioniers centraal. Huis van het boek is de samenwerking van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit die collecties aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen, zoals van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Koninklijk Huisarchief.

Drie pioniers, verbonden in vriendschap

Gerrit Willem Dijsselhof, Carel Adolph Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis hebben - samen met een aantal collega’s die in de tentoonstelling ook aan bod komen-  van ca.1890 tot 1910 gezorgd voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. Te zien zijn o.a. het unieke met de hand ingekleurde exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof, de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille die Lion Cachet in 1898 maakte ter gelegenheid van de inhuldiging van prinses Wilhelmina als vorstin.

De ontwikkeling van deze drie kunstenaars liep enige tijd gelijk op: ze kenden elkaar van de opleiding in Amsterdam en waren vrienden. Kunsthandel E.J. van Wisselingh zette een meubelwerkplaats voor de drie op, waar ze gezamenlijk werkten. De technieken die het drietal toepaste bij hun boekbanden, gebruikten ze ook in hun interieurdecoratie. In een tijd van toenemende industrialisatie nam de belangstelling voor ambachten en vakwerk toe. Dit zorgde ervoor dat er boeken werden gemaakt met ongekende aandacht voor detail en schoonheid. Een bijzonder aspect in hun werk is het gebruik van technieken en patronen uit de volkskunst, zoals houtsneden en batiktechniek.

Wereld Art Nouveau Dag en andere activiteiten

Op maandag 10 juni is het Wereld Art Nouveau Dag. Van 5 tot 10 juni 2019 vindt in Den Haag daarom het Art Nouveau Festijn plaats, waaraan Huis van het Boek en ook andere Haagse instellingen en organisaties deelnemen.

Ook worden er tijdens de looptijd van de tentoonstelling lezingen georganiseerd in samenwerking met Studium Generale van de Universiteit Leiden. Bezoekers kunnen zelf aan de slag in de workshops in de museumdrukkerij.

Huis van het boek

Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno. De tentoonstelling is samengesteld door Freek Heijbroek, oud-conservator Rijksmuseum, en Kasper van Ommen, medewerker Bijzondere Collecties UB Leiden.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------