Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

tentoonstelling 'Franca Treur en Olivia Ettema, vijf jaar samenwerking'

Bij het oude uit 'Regieaanwijzingen'

Bij het oude uit 'Regieaanwijzingen'

FrancaTreur_OliviaEttema, foto Ilja Keizer.jpg
Pathologisch uit 'Slapend rijk'

Pathologisch uit 'Slapend rijk'

Tentoonstelling ‘Franca Treur en Olivia Ettema, vijf jaar samenwerking’

6 april t/m 16 juni 2019

Huis van het boek | Museum Meermanno presenteert van 6 april t/m 16 juni een inkijkje in de bijzondere samenwerking van schrijfster Franca Treur en illustrator Olivia Ettema. De twee zijn inmiddels in literair Nederland een bekend duo. Sinds 2014 publiceren zij samen verhalen in de krant waarbij tekst en beeld gelijkwaardig zijn. De beste werden gebundeld in drie boeken: X&Y, Slapend Rijk en het pas verschenen Regieaanwijzingen voor de liefde. De tentoonstelling laat vijf jaar samenwerking zien door middel van originele schetsen en illustraties, krantenpagina’s van de geïllustreerde verhalen, lino- en sjabloondrukken en een korte film waarin Treur en Ettema vertellen over hun werk.

Achterpagina NRC

Op 16 januari 2014 plaatste NRC op de achterpagina een door Franca Treur ingestuurd ultrakort verhaal met de titel ‘Voornemen’. Een man treedt met zoveel tegenzin in het huwelijk dat de ambtenaar van de burgerlijke stand hem verzoekt voor de plechtigheid even zijn rugzak af te doen. Het verhaal viel meteen op door de illustratie die NRC had laten maken door beeldend kunstenaar Olivia Ettema. Een unieke samenwerking tussen Treur en Ettema was geboren. 

X&Y en Slapend rijk

Vele geïllustreerde verhalen volgden, en tijdens een ontmoeting namen schrijfster en tekenaar zich voor de beste verhalen en tekeningen te bundelen. Twee jaar later publiceerde uitgeverij Prometheus X&Y, een geïllustreerde verzameling piepkorte, psychologische verhalen voor volwassenen, die met lof werd onthaald. Treur en Ettema kregen nu een vaste plek in nrc.next. De beste verhalen kwamen in het boek Slapend Rijk (2018) terecht. 

Feuilleton

Met de geïllustreerde korte verhalen hadden ze warmgedraaid voor een groter waagstuk: een wekelijkse feuilleton in Trouw over geliefden die samen aan een scenario werken voor een film over de liefde. Ettema tekende de onderlinge verhoudingen. In 2019 kwam het boek uit: Regieaanwijzingen voor de liefde. Vijftig hoofdstukken met vijftig tekeningen. Weer was de pers unaniem lovend. Een tentoonstelling over vijf jaar samenwerking. 

Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de KB. Nationale Bibliotheek van Nederland en Museum Meermanno.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------