Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Tentoonstelling Helmut Salden

Helmut Salden (1910- 1996), foto  Arenda Oomen, 1994.

Helmut Salden (1910- 1996), foto Arenda Oomen, 1994.

Richard Minne,  In 20 lijnen  (G.A. van Oorschot, 1955)

Richard Minne, In 20 lijnen (G.A. van Oorschot, 1955)

Letterontwerp voor de Russische Bibliotheek   van Uitgeverij Van Oorschot

Letterontwerp voor de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot

SAL_0010a.jpg

Tentoonstelling over lettertekenaar en boekverzorger Helmut Salden

21 december 2018 t/m 24 maart 2019

Op donderdagmiddag 20 december opent Georg Salden, letterontwerper en neef van Helmut Salden, de tentoonstelling ‘Helmut Salden (1910-1996). Lettertekenaar en boekverzorger’. Deze tentoonstelling is van 21 december 2018 t/m 24 maart 2019 te zien in Huis van het boek | Museum Meermanno. Helmut Salden is de ontwerper van wie iedereen waarschijnlijk wel een omslag in de kast heeft staan. De bekendste daarvan maakte Salden voor de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot. In de tentoonstelling zijn behalve originele letterontwerpen, ruim honderd bekroonde boeken, ontwerpen voor boekomslagen en monogrammen, ook veel brieven aan auteurs en uitgevers, onder wie W.F. Hermans, Iris Murdoch en G.A. van Oorschot en collega’s als Gerrit Noordzij, Jan Tschichold en Hermann Zapf, te zien.

Een bewogen leven

Helmut Salden werd geboren in Essen, Duitsland op 20 februari 1910. Hij studeerde aan de Folkwangschule in Essen, ook bekend als het Bauhaus van het Westen. In 1931 werd hij docent fotografie bij dit instituut. Vanwege zijn afkeer van de nazipartij werd hij in 1933 ontslagen. In 1934 vluchtte hij en kwam uiteindelijk in 1938 via de schrijver Hendrik Marsman naar Nederland. Nadat hij een korte tijd had gewerkt voor Piet Zwart, begon Salden als ontwerper van boekomslagen voor onder meer de bekende uitgever A.A.M. Stols. In 1942 werd hij gearresteerd en in 1943 ter dood veroordeeld. Nadat zijn vonnis was omgezet in gevangenisstraf, bracht hij de rest van de oorlog door in een aantal gevangenissen en concentratiekampen. In 1946 keerde hij terug naar Nederland, waar hij een zeer productieve boekontwerper werd. In zijn meer dan vijftigjarige carrière werkte hij voor ruim zeventig uitgeverijen in binnen- en buitenland.

Het archief

Het archief van Helmut Salden berust bij Huis van het boek | Museum Meermanno. Het museum kan deze tentoonstelling maken omdat de afgelopen jaren intensieve conserveringswerkzaamheden aan het archief zijn verricht. Deze werkzaamheden, die tevens een voorbereiding zijn voor de digitalisering van het archief, werden mogelijk gemaakt door een particuliere schenking.

Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de KB. Nationale Bibliotheek van Nederland en Museum Meermanno, en Catapult.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------