Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Tentoonstelling Topstukken

Getijdenboek voor Catharina van Kleef (ca. 1460)

Getijdenboek voor Catharina van Kleef (ca. 1460)

download.jpg
M.C. Escher, Regelmatige vlakverdeling (1958)

M.C. Escher, Regelmatige vlakverdeling (1958)

Tentoonstelling ‘Topstukken’

Huis van het boek opent de schatkamer

te zien van 12 juli t/m 6 oktober 2019

Unieke boeken, een mummie en een brief van Escher

Huis van het boek | Museum Meermanno grijpt de zomerperiode aan om een breed publiek de kans te geven de diversiteit aan bijzondere boeken, brieven, schetsen en zelfs een mummie en een knuffel te bekijken. Anders dan vele kunstmusea kan Huis van het boek zijn topstukken niet doorlopend tonen. De kwetsbare boeken staan doorgaans opgeborgen in de kasten van de Boekzaal of in de depots. In deze tentoonstelling krijgen ze tijdelijk een podium. Ook het bijzondere boek Regelmatige vlakverdeling van M.C. Escher uit 1958 krijgt een plek. Samen met het boek toont het museum een opnieuw ontdekte brief en een schets van Escher. Deze zijn vijftig jaar eenmaal geëxposeerd geweest. Ze werden aangetroffen in het pas verworven archief van de ontwerper van het boek Aldert Witte.

De collectie van de baron: van miniatuurboekje tot Chinese atlas

De stichter van het museum, Baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848), wist al op jonge leeftijd wat hij wilde: een boekenwurm worden. De baron hield woord en bouwde gedurende zijn leven een grote verzameling handschriften en oude drukken op. Daarvan zijn twintig beroemde voorbeelden te zien, waaronder het Speculum humanae salvationis, het oudste drukwerk uit Nederland, het wonderschone miniatuurboekje Bloemhofje uit 1673 en een door Lo Hung-hsien samengestelde Chinese atlas, gedrukt tussen 1555-1558. Deze pas gerestaureerde atlas werd in 1683 geschonken aan de Amsterdamse burgemeester Nicolaas Witsen (1641-1717). In 1824 kocht de baron het op de Meerman-veiling voor het niet geringe bedrag van 72 gulden.

Moderne topstukken: van H.N. Werkman tot Irma Boom

Van de moderne collectie (na 1850) zijn o.a. te zien: de unieke, in 2010 verworven sjablonen, die H.N. Werkman maakte voor de uitgave Sabbatgesänge (De Blauwe Schuit, 1941). Het moderne, op zijde gedrukte Love in the time of war uit 2013 is een ontroerend boekkunstwerk van de Amerikaanse Robin Price. Het is een cyclus van 25 sonnetten van de beroemde Amerikaanse dichter Yusef Komunyakaa (1947). Aanleiding voor de auteur, die eerder schreef over zijn oorlogservaringen in Vietnam, was de inval in Irak door de Verenigde Staten in 2003. Irma Boom maakte veel beroemde boeken. James Jennifer Georgina are the Butlers met tekst van Jennifer Butler en foto’s van Erwin Olaf onderscheidt zich van haar andere werk. Over dit boek zei Irma Boom dat zij het idee dat het boek zou verdwijnen niet kon verdragen. Het ´gele boek´weerpreekt alles dat elektronisch is.

Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------