Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Tentoonstellingen verwacht


TENTOONSTELLINGEN                                 


MMW_10F50_013v_014r.jpg

Topstukken

12 juli t/m 6 oktober 2019 

Deze zomer toont het oudste boekenmuseum ter wereld zijn meest bijzondere topstukken. De vaak kwetsbare middeleeuwse handschriften, vroege drukken en moderne kunstenaarsboeken worden bewaard in de donkere en koele depots. Het perkament en papier is zo lichtgevoelig dat de boeken slechts af en toe getoond mogen worden aan het publiek.


Getijdenboek van de Meester van Catharina van Kleef

De bezoeker krijgt de meest spectaculaire voorbeelden van deze boeken te zien. Zo is er een Getijdenboek van omstreeks 1460 verlucht door de Meester van Catharina van Kleef. Die anonieme kunstenaar wordt zo genoemd omdat hij een vergelijkbaar boek maakte voor Catharina van Kleef die in 1430 op dertienjarige leeftijd trouwde met hertog Arnold van Gelre. Het verfijnde boekje is met veel aandacht voor details en met vele grappige tekeningetjes uit het dagelijkse leven verlucht door deze Meester. Veel weten we niet over hem. Het is dan ook meer dan 650 jaar geleden dat het boek gemaakt is. Het is een wonder dat het zo goed bewaard is en er nog zo betoverend uitziet.

Mummie van een kat

MMW_Inv_nr_291_438.jpg

De oprichter van het museum verzamelde niet alleen boeken. Hij bracht ook een indrukwekkende verzameling Griekse, Egyptische en Romeinse oudheden bijeen. Deze oudheden zijn te zien in de 19de-eeuwse zalen op de eerste verdieping van het museum. Voor deze tentoonstelling lichten we een heel bijzonder voorbeeld nader toe: een mummie van een kat. In het oude Egypte werden katten op enorme schaal gemummificeerd. Deze mummies werden verkocht aan pelgrims die ze offerden aan de godin Bastet, de godin van vreugde en muziek. Zij wordt meestal voorgesteld als een vrouw met een kattenkop. De meeste bezoekers vinden het zielig voor de kat, maar deze mummie vertelt ons veel over de Egyptische oudheid en haar tradities en geloof.


Het huis van een baron

Dit zijn maar twee voorbeelden van vijfendertig topstukken die deze zomer te zien zijn in het sfeervolle woonhuis van de oprichter, baron Willem van Tiellandt van Westreenen (1783-1848). Aan de hand van deze topstukken ontdekt de bezoeker ook het verhaal over de geschiedenis van dit speciale museum. 

Letterzomer

Naast deze topstukkententoonstelling zijn er twee kindertentoonstellingen die helemaal in het teken staan van letters: ‘Retteketet Letterpret’ en ‘Letterland’. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen de kinderen ook nog spelen in een heuse Lettertuin en schilderen in het Open schilderatelier. www.huisvanhetboek.nl.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------