Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Vader en dochter, Ronald en Marije Tolman. Betoverende prentenboeken

Tentoonstelling ‘Vader en dochter, Ronald en Marije Tolman. Betoverende prentenboeken’

Kleine tentoonstelling van 30 juni t/m 25 november 2018

In de prentenboeken De boomhut (2009), Het eiland (2012) en Het boek (2017) werken vader en dochter Tolman samen: Ronald Tolman maakt prachtige etsen die het decor vormen waaraan Marije op onnavolgbare wijze subtiel getekende dieren toevoegt.

Het verhaal bedenken ze niet vooraf, maar ontstaat al werkend en tekenend. Iedere prent verrast en prikkelt de verbeelding: de boeken - zonder tekst - dagen uit om samen eigen verhalen te verzinnen. Het zijn betoverende kijkboeken voor klein en groot, waarin je steeds weer nieuwe ontdekkingen doet.

De tentoonstelling laat de originele prenten zien en geeft een inkijkje in het werkproces van beide kunstenaars. Bovendien biedt de expositie de jeugdige bezoekers de mogelijkheid een eigen verhaal te verzinnen met Marije Tolmans dieren op een magnetische wand met het decor van Ronald Tolman.

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen iedere donderdagmiddag inspiratie opdoen in de Tolman-tentoonstelling en zelf leren tekenen in het ‘Open illustratie-atelier’ van het museum.

Ronald Tolman (1948) is beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus en woont en werkt sinds 1972 in Beuningen aan de Waal bij Nijmegen. Het werk van Ronald Tolman bevindt zich in openbare ruimtes, overheidsgebouwen, bedrijven, musea en particuliere collecties en is regelmatig te zien op exposities. In 2012 werd Ronald Tolman, op grond van internationale betekenis, onderscheiden als Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Marije Tolman (1976) groeide op in Beuningen en studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Aan het Edinburgh College of Art in Schotland studeerde zij Illustration & Design. Tolman woont en werkt in Den Haag. Haar prentenboeken worden in verschillende landen uitgegeven, onder meer in Amerika, Denemarken, Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk, Baskenland, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Mexico, Zuid-Korea, Qatar, Japan en China.

Vader en dochter Tolman ontvingen voor hun boek De boomhut o.a. het Gouden penseel, de Troisdorfer Bilderbuchpreis en de Bologna Ragazzi award


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------