Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Van Goors kinderboeken

VAN GOORS KINDERBOEKEN

Een van de bekendste kinderboekenuitgevers uit de 20ste eeuw was G.B. van Goor. Van Goor stond vooral bekend om de geïllustreerde kinderboeken. Vrijwel alle jeugdboekenillustratoren van naam hebben in de loop der jaren voor deze uitgeverij gewerkt.

In de tweede helft van de 20ste eeuw werd Van Goor overgenomen door Elsevier. Bij die gelegenheid kwam het complete illustratiearchief van Van Goor bij Elsevier terecht, dat het in 1982 afstond aan het Museum Meermanno.

Het illustratiearchief van Van Goor beslaat tientallen meters archiefdozen, met daarin duizenden oorspronkelijke tekeningen van honderden illustratoren. Je hoeft maar een willekeurige doos te openen om een schat op te delven. Zo vind je in een van die mappen de originele tekeningen die Nans van Leeuwen (1900-1995) in 1938 maakte bij een boek van Emmy Vosma getiteld Hoe Els in wonderland kwam (een titel die duidelijk is geënt op Alice in Wonderland).

Deze tekeningen zijn niet alleen mooi, ze bevatten soms ook nuttige historische informatie. Zo zien we op de eerste illustratie in dit boek twee jongens met open monden in de deuropening van een snoepwinkel staan. Hun gezichten zijn zwartgemaakt en in hun handen houden zij een pot. De meisjes in de winkel luisteren aandachtig. Wat zijn die jongens aan het doen?

Op pagina 13 lezen we het antwoord: ‘Ze hadden allemaal een bloempot in hun linkerarm gekneld, waarover een varkensblaas was gespannen. Door ’t gaatje, dat in de varkensblaas was gemaakt, bewogen ze een rietje op en neer, waardoor een eigenaardig zoemend geluid ontstond. Duidelijk hoorde je foeke-foeke-foeke. Dat was de muziek bij de vastenavondliedjes.’

We zien hier dus een afbeelding van een zogenoemde foekepot of rommelpot – een voorwerp dat werd gebruikt bij een kinderritueel dat inmiddels is verdwenen.

Archief Van Goor [VG 316, A 2]

Archief Van Goor [VG 316, A 2]

Van Goors kinderboeken [VG 432]

Van Goors kinderboeken [VG 432]

Van Goors kinderboeken [VG 435, B1 en B2]

Van Goors kinderboeken [VG 435, B1 en B2]

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------