Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Van lood tot led

VAN LOOD TOT LED

De ontwikkeling van het boek sinds 1850

45911-rug-zaagtand.jpg

Vaste presentatie met wisselende selecties moderne boeken

‘Van lood tot led’ is de titel van de nieuwe tentoonstelling over de ontwikkeling van het boek van 1850 tot heden in Museum Meermanno. Meermanno toont al permanent middeleeuwse handschriften en vroege drukken in de fraaie Boekzaal. Omdat Meermanno meer aandacht wil besteden aan zijn internationale moderne collectie en aan de meest recente ontwikkelingen in de wereld van het boek, is nu een permanente ruimte voor deze periode ingericht.

In de zaal loopt de bezoeker langs een tijdlijn van ‘lood’, de periode waarin boeken met loodzetsel werden gedrukt, tot ‘led’, naar de huidige tijd waarin het e-book steeds populairder wordt. Onderweg wordt aandacht besteed aan de veranderingen die de techniek van het maken van boeken onderging, het streven om boeken bereikbaar te maken voor het lezerspubliek en de wens om boeken van een goede en eigentijdse vorm te voorzien. Uiteraard worden hoogtepunten uit de moderne collectie van het museum getoond, zoals de uitgaven van de Kelmscott Press van William Morris, het modernistische drukwerk van Piet Zwart en het SHV-boek van Irma Boom.

De expositie is ontwikkeld in samenwerking met CB (voorheen Centraal Boekhuis). Dankzij een meerjarig sponsorcontract kan het museum in deze expositie de laatste ontwikkelingen tonen. De rijke collectie van het museum vertelt het verhaal, samen met foto’s en filmpjes, waarin Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA, het woord voert.

 

45910-fotoos-lood-004.jpg
---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------