Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Van Picasso tot Sol LeWitt

< Terug naar tentoonstellingsarchief

Van Picasso tot Sol LeWitt
Het kunstenaarsboek na 1950

Tentoonstelling van 15 maart t/m 13 juli 2014

Eind negentiende eeuw ontstaat in Frankrijk het ‘livre de peintre’. Dit zijn bijzondere en luxe uitgegeven boeken waarin vaak een gerenommeerd literair werk gecombineerd wordt met originele illustraties van een eigentijds beeldend kunstenaar. In de loop van de tijd worden tekst en beeld in deze boeken steeds meer een visuele eenheid en krijgt de beeldend kunstenaar meer regie over de inhoud en de uiteindelijke vormgeving van het boek.

Naast dit meer exclusieve kunstenaarsboek ontstond er in de jaren vijftig een nieuw type: een goedkoop en eenvoudig uitgegeven kunstenaarsboek, met een sterk beeldend karakter. Een uitgave die in zijn geheel ontworpen en soms eigenhandig gemaakt werd door een beeldende kunstenaar.

Ondanks de toen nog lage aankoopprijs was slechts een enkeling in dit type kunstenaarsboek geïnteresseerd. Toch bleef het kunstenaarsboek voor veel (jongere) kunstenaars een zeer aantrekkelijke kunstvorm, waarin zij hun eigen, soms zeer afwijkende ideeën en opvattingen over kunst, mens en maatschappij aan het publiek kenbaar konden maken. Mede hierdoor is het kunstenaarsboek uitgegroeid tot een volwassen kunstvorm die op dit moment door veel kunstenaars in vele landen wordt uitgeoefend.

De tentoonstelling opent met een aantal klassieke voorbeelden van het ‘livre de peintre’, met werk van o.a. Pablo Picasso en Matisse. Vervolgens wordt een selectief, maar representatief beeld gegeven van kunstenaarsboeken uit de internationale kunstwereld van na 1950. Voor de samenstelling van de tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de collecties van de Brokken Zijp Foundation of Art, de Koninklijke Bibliotheek en het Museum Meermanno.

Dieter Roth en Ed Ruscha zijn te beschouwen als de belangrijkste wegbereiders voor het kunstenaarsboek van na 1950. Naast werken van hun hand, zullen er kunstenaarsboeken te zien zijn van o.a. Sol LeWitt, Daniel Göttin, Louise Bourgeois, Alberto Giacometti, Ellsworth Kelly, James Turrell, Richard Tuttle, herman de vries, François Morellet, Robert Barry, John Baldessari, Christopher Wool, Paul Goede, James Lee Byars, Timothy Ely, Sjoerd Hofstra, Veronika Schäpers, Cy Twombly, Raymond Pettibon, Damien Hirst, David Shrigley, Roni Horn, Gerhard Richter en Fransje Killaars. Van een aantal kunstenaars worden er ook andere kunstwerken getoond.

Bekijk hier enkele filmpjes over de kunstenaars Louise Bourgeois, Dieter Roth, Gerhard Richter, John Baldessari, Tauba Auerbach en Sol LeWitt: http://www.youtube.com/playlist?list=PL0O6BxA41OfBvS-6YHa_Jh1ay1Sx1yiJJ


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------