Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Vogels

< Terug naar tentoonstellingsarchief

Vogels
Duizend jaar vogels in honderden boeken

Tentoonstelling van 29 augustus 2014 t/m 4 januari 2015

kinderboekenm2.jpg

Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno tonen bijzondere vogelboeken
Van 29 augustus 2014 t/m 4 januari 2015 organiseren de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno een grote tentoonstelling over vogels in boeken. De tentoonstelling vindt plaats in Museum Meermanno te Den Haag.

Tentoonstelling
In zes grote zalen in het monumentale pand van Museum Meermanno zullen bijzondere, zeldzame vogelboeken te zien zijn uit tien eeuwen boekgeschiedenis. De boeken zijn afkomstig uit de rijke collecties van de KB en Museum Meermanno. De tentoonstelling geeft een breed beeld van de vogel als onderwerp van boeken, illustraties en bandversieringen. Vanaf een tiende-eeuws geïllustreerd middeleeuws manuscript, via prachtige zeventiende-eeuwse wetenschappelijke uitgaven tot en met boeken over valkerij, hobbyvogels en vogels in letterkunde en gedichten. Ook zijn er kookboeken over smakelijk gevogelte te zien en merkwaardige boeken over allerlei aspecten van de vogel: EHBO voor vogels, sport met vogels en reisboeken naar vogelkolonies.

Alle soorten komen aan bod: Nederlandse vogels van kip tot koolmees, exotische varianten van flamingo tot pinguïn, maar ook bijbelse vogels en mythologische vliegende dieren.

Topstukken
De volgende topstukken zijn onder meer te zien: Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant (rond 1350), Ornithologia van Ulisse Aldrovandi (rond 1600) en Chassidische legenden van Hendrik Nicolaas Werkman (1943-1944). Het indrukwekkende boek Nederlandsche vogelen van Nozemann en Sepp (1770-1829) verschijnt in oktober 2014 in facsimile bij Uitgeverij Lannoo (www.nederlandschevogelen.nl). Het origineel in vijf delen waarvan de productie destijds 59 jaar in beslag nam, neemt een belangrijke plaats in op de tentoonstelling. 

Kinderspeurtocht
Voor de jongere vogelliefhebbers is er een tocht langs vogelhuisjes met mythologische en legendarische vogels. Ze kunnen ook zelf aan de slag. Met behulp van voorbeelden kunnen ze op een lichtbak zelf vogels tekenen. En er is ook een heuse vogelsafari in de tuin van Meermanno. Daarna is het tijd om lekker te chillen in de leeskuil met ontelbare vogelboeken en strips.

Naast de grote tentoonstelling op de begane grond is in het souterrain de tentoonstelling ’Donald Duck. Al 80 jaar een beroemde eend’ te zien en zijn er op de tweede verdieping tentoonstellingen over kinderboeken en miniboekjes met en over vogels te zien. Ook worden er vele activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Satelliettentoonstelling in Dordrecht

Niet alleen Museum Meermanno in Den Haag staat in het teken van vogels, ook Museum het Dordts Patriciërshuis in Dordrecht ziet ze vliegen dit najaar! Het museum aan de Maas organiseert een tentoonstelling met foto’s van twee fotografen van Vogelbescherming Nederland: Lars Soerink en Luc Hoogenstein. Zij hebben de afgelopen jaren veel bijzondere foto’s weten te maken. Zie voor meer informatie: Het Dordts Patriciërshuis.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------