Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Voortgezet onderwijs


VOORTGEZET ONDERWIJS


Foute boeken?

Educatief programma voor bovenbouw voortgezet onderwijs (HAVO, VWO)

Wanneer is een boek ‘fout’ en wanneer zou het verboden moeten worden? Sommige boeken die vroeger algemeen geaccepteerd waren, vinden we nu echt niet meer kunnen: vrolijke kinderboeken over domme negertjes of bijvoorbeeld Bouquetreeks-romannetjes waarin de vrouw smachtend wacht op de prins op het witte paard. Andere boeken zijn duidelijker ‘fout’: Mein Kampf bijvoorbeeld, bekeringsliteratuur of NSB-propaganda.

Deze ‘foute’ boeken raken verrassend actuele thema’s, zoals vrijheid van meningsuiting, racisme, seksisme en antisemitisme. Over deze onderwerpen hebben jongeren ook een mening. In het educatieve programma ‘Foute boeken?’ leiden we de leerlingen op een prikkelende manier door de tentoonstelling geleid. We eindigen met een vrolijke quiz waarin we ze uitdagen hun mening te geven over deze lastige onderwerpen. Of is het misschien minder ingewikkeld dan volwassenen denken?

facebook.png

Dit educatieve programma is ontwikkeld voor de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ die van 20 oktober 2019 t/m 1 maart 2020 te zien is in Huis van het boek | Museum Meermanno.

Het programma sluit aan bij het vak maatschappijleer voor HAVO en VWO en kan eventueel gecombineerd worden met een workshop in het scriptorium of in de drukkerij. (www.huisvanhetboek.nl)

Duur: 90 minuten

kosten: 4 euro per leerling

reserveren en vragen stellen kan via reserveringen@meermanno.nl


Meermanno biedt educatieve programma’s aan voor het voortgezet onderwijs. Door de praktijk met de theorie te verbinden, maakt de leerling op speelse wijze kennis met alle aspecten van het boek. Vooral het zélf doen staat centraal. Als leerlingen eerst zelf hebben gekalligrafeerd met een ganzenveer kijken ze daarna met veel meer bewondering naar de echte middeleeuwse handschriften. Als ze eerst zelf een tekst hebben gedrukt, begrijpen jongeren veel beter hoe een boek tot stand komt.

Meermanno biedt verschillende programma’s voor het VO. Alle programma’s duren 120 minuten en worden aangepast aan het niveau en de leeftijd van de leerlingen. Naast het praktische deel in de drukkerij of het scriptorium van het museum wordt ook altijd de collectie van het museum behandeld.


SCRIPTORIUM

Hoe werd een middeleeuws handgeschreven boek gemaakt? De leerlingen krijgen les in de geschiedenis van het handschrift en mogen zelf, gekleed in een monnikspij, Gotisch schrijven met een ganzenveer in het sfeervolle middeleeuwse scriptorium van het museum.


DRUKKERIJ

Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Dit betekende een enorme vooruitgang in de verspreiding van kennis. Na eeuwenlang boeken te hebben overgeschreven, kon er nu gedrukt worden. Hoe ging dat in zijn werk? Een van de oudste Nederlandse teksten ‘Hebban olla vogala..’ wordt met de leerlingen besproken en afgedrukt waarna het drukwerk nog met goud verlucht wordt.


PAPIER SCHEPPEN

In het programma ’Papier scheppen’ krijgen de leerlingen les over de oorsprong van papier en mogen ze zelf hun eigen papier scheppen. Er komt nog heel wat bij kijken voordat ze een zelf gemaakte papiertje in handen hebben. Met het toevoegen van planten, papier en textielvezels maken ze hun papier persoonlijk. Het papier moet wel nog een nacht drogen en wordt de volgende dag naar de school opgestuurd.


POP UP!

De pop-up techniek lijkt moeilijker dan hij is. Met het leren van een paar simpele technieken kan er al zelf een pop-up kaart gemaakt worden. De inhoud is dan net zo belangrijk als de vorm dus er moet eerst goed nagedacht worden over een verhaal voordat de leerlingen aan de slag gaan.


PROGRAMMA OP MAAT

Om aan te kunnen sluiten bij de lesstof op school (bijvoorbeeld een literatuurdag of een geschiedenis thema) biedt Meermanno het educatieve programma op maat. Het is mogelijk om verschillende workshops te combineren, tijden te verlengen of te verkorten of met grote of juist met kleine aantallen leerlingen te komen. Ook staan wij altijd open voor nieuwe suggesties. Bel of mail om de mogelijkheden te bespreken: Winnifred Dijkstra, T 070-3462700, Dijkstra@meermanno.nl


DUUR

De programma’s duren allemaal 120 minuten.

AANTAL

Als een groep uit meer dan 20 leerlingen bestaat wordt de groep in tweeën gesplitst. Als er meer dan 40 leerlingen zijn wordt er in overleg een apart programma gemaakt. 

KOSTEN

€ 4,00 per leerling met een minimum bedrag van € 50,-. Desgewenst kan er achteraf een weborder gestuurd worden naar de school.

RESERVEREN

Als u een schoolprogramma wilt reserveren of meer informatie wilt, kunt u telefonisch contact opnemen met 070-3462700 (Winnifred Dijkstra) of een mail sturen naar reserveringen@meermanno.nl.


---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------