Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Xtra small. Miniatuurboekjes in Museum Meermanno

Foto's: Jos Uljee, Beeldstudio Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Foto's: Jos Uljee, Beeldstudio Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Minitentoonstelling ‘Xtra small. Miniatuurboekjes in Museum Meermanno’

3 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018

Van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 toont Museum Meermanno miniatuurboekjes. Het museum bezit een grote collectie van deze boekjes die in 2012 werd uitgebreid met de collectie van Guus en Luce Thurkow. Ter gelegenheid daarvan is op de tweede verdieping van het museum een speciale kamer ingericht waarin de Bibliotheca Thurkowiana Minor en de steeds wisselende collectie te zien is.

In deze zaal en de belendende kamer is vanaf 3 oktober een kleine, maar fijne tentoonstelling te zien van de maar liefst 155 inzendingen voor de internationale boekbindwedstrijd te zien die de Stichting Handboekbinden samen met Uitgeverij de Buitenkant en Museum Meermanno eind 2016 uitschreef. De deelnemers ontvingen daarvoor de katernen van het door Liz Waters in het Engels vertaalde verhaal ‘The Island’ van Geert Mak. De Amsterdamse kunstenaar Max Kisman maakte hiervoor de illustraties.

Voor boekbinders is het kleine formaat een uitdaging, maar bij uitstek ook een manier om hun kunde en handvaardigheid te etaleren. Wie is er in staat om naast het vakmanschap als binder tevens zijn of haar creativiteit te tonen in de gebruikte motieven en materialen, en daarbij ook nog eens een grote mate van verfijning te bereiken? 155 deelnemers uit alle delen van Europa, Canada en Noord-Amerika, China, Australië en Nieuw Zeeland namen de handschoen op.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus die wordt ontworpen door de Haagse ontwerper Peter Verheul. Het belooft een heel bijzonder boekje te worden waarin alle inzendingen zijn afgebeeld op ware grootte. Het boek verschijnt 1 oktober bij Uitgeverij De Buitenkant.

Er worden diverse activiteiten georganiseerd over dit onderwerp. Houdt u onze website goed in de gaten!